Eduardo Gómez-Acebo està al capdavant d'una de les investigacions més importants sobre la prevenció del contagi del VIH, que s'està duent a terme al Parc Tecnològic de Fuente Álamo, Múrcia. "No sóc químic, però valoro les activitats que es desenvolupen en aquest camp", assegura. "Els romans mossegaven grèvol per al mal de cap i gràcies als avenços científics ara podem comprar aspirines". És el gerent de Seprox Biotech, l'empresa que porta a terme la investigació d'un gel basat en les olives i capaç de frenar la transmissió sexual del VIH.

Quin és el component del qual parteix la investigació?

L'hidroxitirosol. És un producte natural que es troba en les plantes. Hem comprovat que hi ha gran quantitat d'aquesta molècula en l'oliva negra.

Per què prevé aquest component la transmissió del VIH?

El hidroxitirosol bloqueja la intergrasa. L'experimentació amb aquesta substància ha afavorit la fabricació d'un microbicida que lluita contra la transmissió, evita que el virus s'ancori en l'organisme i bloqueja el contagi.

Quant es tardarà a saber els resultats definitius?

D'aquí a dos anys tindrem resultats concloents; hauria de demostrar una gran eficàcia.

És una alternativa a l'ús del preservatiu?

La transmissió del VIH està bastant controlada, amb el preservatiu s'evita el contagi en més del 90%. Amb aquest compost podem aconseguir el bloqueig de la transmissió sexual, encara que cal aclarir que és un producte preventiu.

Si es compleixen les expectatives de treure el producte al mercat, quin preu tindria?

El preu serà assequible per fer-lo competitiu amb el preservatiu, cosa que resulta possible ja que el procés de sintetització no és gaire costós.

Qui finança el projecte?

Ens han donat suport des de la UE per considerar-lo un projecte d'excel·lència. Aquesta validació ens permet abordar altres projectes no només amb confiança sinó també amb certa legitimitat.

Quants empleats porten el curs de la investigació?

Són sis químics, els que treballen en aquesta iniciativa.

És aquesta idea una proposta per promoure la creativitat investigadora?

Per obtenir el finançament de la UE cal dissenyar bé el projecte i fer-ho en condicions adequades per convèncer que la investigació és d'excel·lència.

El VIH ha estat i continua sent qüestionat per científics amb casos de pacients amb immunitat al VIH, fins i tot casos en què s'ha negativitzat el virus. Què n'opina, d'això?

Hi ha casos d'immunitat clínica, persones amb una mutació del coreceptor que no desenvolupen la malaltia. Però per la resta dels casos, cal prevenir, perquè acabar amb el VIH és impossible, és un virus que té milers d'anys i que s'ha fet molt resistent amb les successives mutacions.