Un estudi elaborat per la Societat Espanyola de dèficit de DAO i el Capio Hospital General de Catalunya ha demostrat que el 90% de les migranyes no només es poden tractar, sinó que també es poden prevenir amb l'administració d'un enzim anomenat DiAminoOxidasa (DAO).

L'estudi, que es va presentar dimecres en el marc del congrés farmacèutic Infarma, que se celebra a Barcelona, és el primer de tot el món que demostra que l'administració de l'enzim DAO redueix les migranyes, segons ha explicat l'investigador principal d'aquest treball, Juan Izquierdo Casas.

La migranya, que provoca forts dolors en un costat del cap, així com molèsties visuals i auditives, afecta el 12% de la població i en el 90% dels casos és deguda al fet que els pacients tenen un dèficit de l'enzim DAO .

Aquest enzim s'encarrega de degradar una molècula anomenada histamina que es troba en molts aliments, principalment en els derivats de la llet i els cítrics, i que s'elimina posteriorment per l'orina.

Les persones amb dèficit de DAO no poden eliminar la histamina, de manera que aquesta passa a la sang i s'acumula al plasma, provoca efectes adversos com migranya i trastorns gastrointestinals. Per això, el tractament consistiria a ingerir abans dels menjars una càpsula de l'enzim DAO, "que no crea addicció ni efectes adversos perquè és un aliment funcional, no un medicament, a diferència dels analgèsics", ha assegurat Izquierdo.

El neuròleg ha insistit que els pacients amb migranya i dèficit de DAO haurien modificar també la dieta i evitar els aliments amb més histamina. Així, es recomana evitar els aliments processats, com els embotits, els productes lactis, els cítrics i les begudes alcohòliques, ja que aquestes, a més de contenir molta histamina, inhibeixen l'enzim DAO.

"Sempre s'ha intuït que hi ha una relació entre el consum d'alguns aliments i la migranya", ha afirmat Izquierdo, però fins ara no s'havia demostrat científicament i la relació es qüestionava per la Societat Espanyola de Neurologia.