"Faré de tu una bona reina". Això va dir el rei Joan Carles a la princesa Letícia quan aquesta va arribar a la família reial, en uns temps en els quals el monarca es podia permetre el luxe de donar consells i lliçons i no havia de demanar perdó per les ficades de pota que el van desautoritzar com a prescritor d'actituds correctes. La frase és una de les que es recullen en un llibre que sembla que serà controvertit: Ladies of Spain, d'Andrew Morton, que ha estat biògraf de Diana Spencer, Lady Di. El treball traça interessants perfils de les quatre dones de la casa reial: Letíxia, les infantes Helena i Cristina i la reina Sofia, i aquesta setmana la revista Lecturas en publica alguns extractes.

Quin és el concepte d'"una bona reina" que el rei volia inculcar a l'esposa del príncep Felip? Morton recull algunes confidències significatives que poden ajudar a endevinar-ho. Per començar, una frase ja esmentada en alguna altra ocasió, i que se li va escoltar a un familiar proper, sobre les relacions entre el rei i la reina en comparació amb les de Felip i Letícia: "Si Felip l'hagués tractada com el rei tractava Sofia, Letícia hauria fet miques els mobles". El que una aguanta l'altra no ho aguantaria de cap manera. I és que el llibre, segons Lecturas, deixa clar que Letícia ha marcat una forta presència, ha obert la ment del príncep i ha arribat disposada a posar ordre a la família.

Sobre les altres dones que formen la reialesa espanyola, Morton assegura que Sofia "és infeliç però serà lleial fins al final". L'autor retrata el matrimoni dels reis d'Espanya i assegura que encara que la reina està compromesa amb el rei, tots dos viuen les seves vides de forma separada i de manera independent. Un relat que va venir a la memòria una frase de Joan Carles sobre Sofia, pronunciada fa uns anys en una entrevista: "la reina és una gran professional".

Sobre la infanta Cristina, el biògraf Morton assegura que és una persona "ambiciosa, obstinada i competitiva", i sobre la infanta Helena assegura que "va renunciar a l'amor per un casament desgraciat", en referència amb la separació del seu espòs, Jaime de Marichalar.