Joan Carles va dir a Letícia: ´faré de tu una bona reina´, segons un nou llibre

"Si Felip tractés Letícia com el rei a la reina, ella hauria fet miques els mobles", diu un familiar

07.03.2013 | 00:00
La princesa Letícia, que serà reina quan Felip hereti la corona
La princesa Letícia, que serà reina quan Felip hereti la corona

"Faré de tu una bona reina". Això va dir el rei Joan Carles a la princesa Letícia quan aquesta va arribar a la família reial, en uns temps en els quals el monarca es podia permetre el luxe de donar consells i lliçons i no havia de demanar perdó per les ficades de pota que el van desautoritzar com a prescritor d'actituds correctes. La frase és una de les que es recullen en un llibre que sembla que serà controvertit: Ladies of Spain, d'Andrew Morton, que ha estat biògraf de Diana Spencer, Lady Di. El treball traça interessants perfils de les quatre dones de la casa reial: Letíxia, les infantes Helena i Cristina i la reina Sofia, i aquesta setmana la revista Lecturas en publica alguns extractes.
Quin és el concepte d'"una bona reina" que el rei volia inculcar a l'esposa del príncep Felip? Morton recull algunes confidències significatives que poden ajudar a endevinar-ho. Per començar, una frase ja esmentada en alguna altra ocasió, i que se li va escoltar a un familiar proper, sobre les relacions entre el rei i la reina en comparació amb les de Felip i Letícia: "Si Felip l'hagués tractada com el rei tractava Sofia, Letícia hauria fet miques els mobles". El que una aguanta l'altra no ho aguantaria de cap manera. I és que el llibre, segons Lecturas, deixa clar que Letícia ha marcat una forta presència, ha obert la ment del príncep i ha arribat disposada a posar ordre a la família.
Sobre les altres dones que formen la reialesa espanyola, Morton assegura que Sofia "és infeliç però serà lleial fins al final". L'autor retrata el matrimoni dels reis d'Espanya i assegura que encara que la reina està compromesa amb el rei, tots dos viuen les seves vides de forma separada i de manera independent. Un relat que va venir a la memòria una frase de Joan Carles sobre Sofia, pronunciada fa uns anys en una entrevista: "la reina és una gran professional".
Sobre la infanta Cristina, el biògraf Morton assegura que és una persona "ambiciosa, obstinada i competitiva", i sobre la infanta Helena assegura que "va renunciar a l'amor per un casament desgraciat", en referència amb la separació del seu espòs, Jaime de Marichalar.

Enllaços recomanats: Premis cinema