La Comissió Europea ha donat el tret de sortida a la iniciativa Mes Europeu del Cervell i ha anunciat subvencions per prop de 150 milions d'euros, que es destinaran a 20 nous projectes internacionals de recerca sobre el cervell. La inversió total destinada per la UE a aquest sector des de l'any 2007 puja a més de 1.900 milions d'euros. Entre els projectes que ja han obtingut ajuts de la UE hi ha una recerca de l'Institut d'Investigació Oncològica de la Vall d'Hebron.

El Mes Europeu del Cervell posarà l'accent en la recerca i la innovació europea en els àmbits de la neurociència, la cognició i els sectors afins a través de més de 50 actes organitzats durant aquest mes de maig arreu d'Europa. L'objectiu de la iniciativa és mostrar els avenços més recents en aquest àmbit, però també promoure una intervenció més decidida per tal de combatre les malalties del cervell i els trastorns mentals. Així mateix, es vol posar en relleu el fet que l'estudi del cervell pot revolucionar la informàtica. La iniciativa coincideix amb el recent impuls a la recerca sobre el cervell a través de projectes nous i ambiciosos promoguts a la UE

La comissària europea de Recerca, Innovació i Ciència, Máire Geoghegan-Quinn, ha declarat que "les patologies i les malalties del cervell afectaran molts europeus al llarg de la seva vida. El tractament dels afectats costa actualment 1,5 milions d'euros per minut al nostre sistema sanitari, un cost que previsiblement augmentarà amb l'envelliment de la població. La recerca sobre el cervell pot contribuir a alleujar el sofriment de milions de pacients i dels seus cuidadors. Els nous descobriments sobre el funcionament del cervell també es podran traduir en nombrosos serveis i productes innovadors per a les nostres economies".

Es calcula que prop de 165 milions d'europeus tenen alguna mena de patologia relacionada amb el cervell al llarg de la seva vida. A mesura que la població envelleix, creix el nombre de persones afectades per la malaltia d'Al-zheimer i d'altres malalties neurodegeneratives o trastorns mentals lligats amb l'edat, amb el consegüent augment de la despesa sanitària. Així doncs, és urgent trobar maneres més eficaces per prevenir i tractar les malalties cerebrals. La comprensió del funcionament del cervell humà també és important per mantenir les nostres economies a l'avantguarda de les noves tecnologies de la informació i els serveis. El Mes Europeu del Cervell destacarà la importància fonamental de la recerca sobre el cervell i de l'assistència sanitària per a les nostres societats i economies. També serà l'ocasió de mostrar èxits de la UE en aquest sector, analitzar la futura orientació de la recerca i de la política, examinar la manera de millorar l'assignació dels recursos als països i entre aquests i superar els tabús que encara pesen sobre la salut mental.

Els 20 projectes seleccionats per rebre finançament de la Unió Europea hauran de portar a nous descobriments i innovacions en qüestions importants, com ara el traumatisme cerebral, els trastorns mentals, el dolor, l'epilèpsia i els trastorns infantils de la conducta.

Entre els projectes destacats n'hi ha de participació catalana, com ara un projecte de recerca sobre el glioma. Es tracta del tumor més comú i agressiu del cervell i la seva forma més maligna, el glioblastoma multiforme, és actualment pràcticament incurable. Molt poc se sap sobre la gènesi i la progressió del glioma en l'àmbit molecular i no s'ha avançat gaire en el tractament d'aquesta malaltia en els darrers anys. Els resultats d'aquest projecte ajudaran a entendre la biologia del glioma i del seu càncer.

La indústria i les petites empreses tindran una presència especialment important en els tres sectors (trastorns mentals, epilèpsia i trastorns infantils) per tal de promoure la innovació i trobar solucions a problemes concrets. En el futur, continuarà havent-hi oportunitats per a la recerca sobre el cervell, que continuarà rebent suport en base als tres pilars del futur programa de recerca, el programa Horitzó 2020.