La Comissió Europea (CE) consagrarà del 4 al 7 de juny la seva Green Week (setmana verda), el més gran esdeveniment mediambiental de l'any a Europa, a la qualitat de l'aire, una qüestió en la qual Espanya i 16 països comunitaris més encara suspenen.

"La contaminació de l'aire és responsable d'unes 420.000 morts prematures cada any", va destacar el comissari europeu de Medi Ambient, Janez Potocnik, en la seva carta d'invitació a l'esdeveniment.

La Unió Europea va adoptar les seves primeres mesures per millorar la qualitat de l'aire fa 17 anys i, a dia d'avui, encara 17 estats membres segueixen sense complir-les, va recordar el comissari. Espanya va rebre l'agost passat un últim avís de la CE, pas previ a la sanció econòmica, per excedir els límits permesos a Madrid, Barcelona i altres àrees urbanes, i fa pocs dies Brussel·les va denegar a Madrid una pròrroga de cinc anys per complir amb els nivells màxims.

"Espero que la Green Week pugui ajudar com a plataforma per a representants de les comunitats locals, les ONG, les autoritats públiques i les empreses, ja que totes poden fer més per millorar l'aire que respirem", ha afegit el comissari. La setmana mediambiental començarà oficialment demà a la tarda i tindrà, entre molts altres, la presència del comissari Potocnik i també del titular d'Indústria de l'executiu comunitari, Antonio Tajani.