Un any després de la publicació de "Cinquanta ombres de Grey", la primera de l'exitosa trilogia de la britànica Erika Leonard James, una enquesta constata que els seus lectores han guanyat en quantitat i en qualitat en les seves relacions sexuals.

Elaborada per la consultora TNS amb 1.280 dones espanyoles de 18 a 55 anys, les dades revelen que la trilogia publicada per Grijalbo ha canviat la vida sexual de les seves lectores, ja que un 35% es diu "més exigent" en les seves relacions sexuals i un 33% assegura haver practicat "més freqüentment", ha informat avui l'editorial en una nota.

Aquest fenomen de la literatura eròtica, traduït a més de 50 països i líder de vendes durant setmanes, també ha calat a Espanya, on una de cada dues dones ha llegit algun dels llibres de la saga.

La relació amb tints sadomasoquistes entre la càndida Anastasia Steele i l'empresari d'èxit Christian Grey ha fet que sis de cada deu lectores hagin après sobre sexualitat, segons la consulta, que també ha revelat que el 30% d'elles hagi canviat la seva forma de veure el sexe.

Així, un 45% assegura tenir una mentalitat més oberta, el 43% parla de sexe de forma més lliure i el 39% ha superat alguns tabús. A més, el 31% afirma haver millorat la seva relació de parella.

Erika Leonard James, que va signar aquesta saga com EL James per protegir els seus fills, va relatar amb detall les trobades sexuals dels protagonistes per estimular la "fantasia" de les lectures, segons va reconèixer fa un any en la seva visita a Espanya, i, d'acord amb les dades de l'enquesta, l'ha aconseguit.

Després de llegir el llibre, el 30% ha realitzat noves pràctiques sexuals com noves postures (44%), execució de fantasies (41%) i ús de joguines (29%), el que "demostra que la trilogia 'Cinquanta ombres' ha estat una gran impulsora del comerç d'aquests articles ", indica Grijalbo.

Respecte a la polèmica sobre si la saga afavoreix una actitud submisa a la dona, el 32% de les enquestades ha tingut fantasies dominants, si bé el 43% accediria a fer de submisa com la tímida universitària Anastasia Steel.

A "Cinquanta Ombres de Grey", publicada fa un any, li van seguir "Cinquanta ombres més fosques" i "Cinquanta ombres alliberades", que seran adaptades al cinema per la britànica Kelly Marcel després que Universal Pictures i Focus Features es fessin amb els drets.