L'institut Cardener de Sant Joan de Vilatorrada ha viatjat a Itàlia per participar en un projecte educatiu europeu Comènius al voltant de la creació de moviments intel·ligents. El grup de bagencs haurà de construir un giny amb tecnologia hidràulica i pneumàtica juntament amb els alumnes de quatre centres més d'Europa: Alemanya, França, Holanda i Itàlia.

La primera trobada entre tots els alumnes s'ha programat a la població italiana de Jesi i tindrà com a finalitat dissenyar la primera màquina. Es faran grups internacionals d'alumnes que tindran com a base la feina feta al voltant d'una màquina pilot a cada país.

Ara els alumnes desconeixen quin és el repte que han de resoldre i només disposen de la informació i la feina feta amb la màquina pilot. Per arribar a la solució hauran d'unir la informació de tots els participants, utilitzant l'anglès com a llengua.

Dins el marc de la iniciativa Comènius, el projecte reforça la dimensió europea i la integració de les matèries de matemàtiques, ciències, tecnologia i enginyeria.