Gairebé la meitat dels espanyols, el 43 %, conviu amb un animal de companyia i un terç d'ells pensa que el seu gos o el seu gat és més important que els seus amics, segons un informe presentat ahir per la Fundació Affinity sobre el Vincle entre Persones i Animals de Companyia.

L'estudi ha recollit dades de més de 6.000 espanyols amb i sense mascotes per analitzar percepcions i actituds cap als gossos i gats, i ha conclòs que Espanya és un país "amant de les mascotes".

Encara que no en tinguin, al 76% dels entrevistats els agraden els animals de companyia i considera que han de ser tractats com un membre més de la família, sobretot els més joves i les dones.

El 71 % dels que posseeixen una mascota diuen comunicar-se "regularment" amb ella i "entendre" el que vol transmetre'ls; i els que no en tenen solen al·legar que és per falta d'espai: en el 40 % dels casos dels que volen tenir un gos i en el 15 % dels que volen tenir un gat.

"Tenir un gos no implica tenir un gran espai. El més important és la companyia, bé d'altres gossos o bé de les persones", subratlla en aquest sentit Isabel Buil, directora de la Fundació Affinity.

A Buil la sorprèn que malgrat les dificultats actuals els motius econòmics se situen en últim lloc com a raons per no tenir un animal de companyia, i el 84 % dels enquestats nega que tenir una mascota signifiqui malgastar diners.

L'estudi ha posat l'accent en el vincle emocional entre mascotes i nens, i ha detectat que el 60 % dels menors associa el seu gos o el seu gat com un "company d'activitats i jocs".