La reina Elisabet II va batejar ahir a Escòcia amb una ampolla de whisky un portaavions que porta el seu nom, en un acte al qual van assistir el primer ministre britànic, David Cameron, i el ministre principal escocès, Alex Salmond.

El whisky, beguda nacional d'Escòcia, va substituir la tradicional ampolla de xampany en una cerimònia que va tenir lloc a les drassanes de Rosyth, al comtat de Fife, a l'oest escocès. L'ampolla triada per a aquesta ocasió és un pur malta de la destil·leria Bowmore, a la illa Islay, també de l'oest d'Escòcia.

La Royal Navy va decidir celebrar aquest acte el dia de la independència d'Estats Units, fort aliat del Regne Unit. El portaavions Queen Elizabet II, de 65.000 tones, és considerat el vaixell de guerra més gran construït al Regne Unit per a la Royal Navy.

Més de 10.000 persones de més de 100 companyies van treballar en la construcció del portaavions, un dels dos que tindrà la Royal Navy en els propers anys, segons fonts oficials. El vaixell té capacitat per transportar quaranta avions de guerra i helicòpters i disposarà d'una tripulació permanent de gairebé 1.600 persones un cop que entri en servei en 2020.

Les diferents parts de l'embarcació van ser construïdes en sis drassanes diferents del Regne Unit.

A més d'aquest portaavions, la Royal Navy en tindrà un altre, que encara no s'ha començat a construir i que portarà el nom de Príncep de Gal·les, per l'hereu de la corona britànica, que estarà operatiu a partir del 2020.