Investigadors de l'Institut d'Investigació de la Sida IrsiCaixa, impulsat per l'Obra Social la Caixa i la Generalitat, han desenvolupat un nou test que detecta amb més eficàcia els VIH que s'han tornat resistents als tractaments.

Segons ha informat l'IrsiCaixa, el nou test permet millorar la resposta al tractament dels pacients en els quals ja no funcionen la majoria de les teràpies i que són els més difícils de tractar.

La innovadora prova utilitza les noves plataformes de seqüenciació ultrasensible per detectar amb precisió el VIH que s'ha tornat resistent als tractaments.

Segons els investigadors, el nou test detecta més resistència que les proves anteriors en el 25 % dels pacients i permet als metges predir quins fàrmacs són eficaços amb més precisió que amb els mètodes actuals.

Durant l'estudi, els investigadors van observar que, quan la nova prova predeia que els pacients estaven sent tractats amb menys de 3 fàrmacs efectius, tenien 5 cops més probabilitats de fracassar en el tractament, que s'associa en aquests pacients a complicacions de salut greus.

Els resultats de la investigació, publicada en la revista científica Clinical Infectious Diseases, avalen la implantació de les proves ultrasensibles per detectar la resistència del VIH en la rutina clínica de diagnòstic abans de final del 2014, segons IrsiCaixa.

Des que l'any 1987 van aparèixer els primers tractaments contra el VIH, el causant de la sida, que eren poc eficaços i tenien molts efectes secundaris, amb el temps els tractaments han millorat molt, s'han simplificat i són menys tòxics i més efectius.

Després de dècades d'investigació, i tot i que encara no es cura la infecció per VIH, la teràpia antiretroviral ha demostrat tenir un gran èxit i els medicaments disponibles avui han contribuït a augmentar l'esperança i qualitat de vida de les persones infectades

No obstant això, hi ha un grup de persones amb VIH que no respon al tractament perquè els seus virus s'han tornat resistents a la majoria dels fàrmacs com a conseqüència dels anys de teràpia.