Un estudi elaborat per científics de la Universitat de Barcelona (UB) ha detectat la presència a Espanya d'una desena d'espècies de planàries terrestres, uns cucs plans, exòtics, invasors i d'origen tropical.

L'estudi, que es publica en la revista científica PeerJ, alerta que les planàries exòtiques detectades, originàries d'Austràlia, Nova Zelanda, Àsia i Sud-amèrica, són espècies potencialment invasores i de fàcil dispersió que poden afectar l'equilibri dels ecosistemes naturals de la península.

La investigació l'han fet Marta Riutort, Marta Álvarez Presas i Ángeles Tudó, del departament de Genètica i de l'Institut d'Investigació de la Biodiversitat de la UB (IRBio), Eduardo Mateos, del departament de Biologia Animal de la UB, i Hugh Jones, del Museu d'Història Natural del Regne Unit.

Les planàries terrestres són cucs plans del regne de les Platyhelminthes i es troben per tot el món, però des de fa temps algunes espècies de planàries de latituds tropicals, més grans i de coloracions més vives que les autòctones, han estat introduïdes a Europa i Amèrica del Nord.

Segons els científics, aquestes planàries tropicals són un risc potencial per a la fauna d'invertebrats del terra, per a les planàries terrestres natives i per a algunes espècies de vertebrats amb les mateixes necessitats alimentàries.

Segons els autors de l'estudi, "la invasió de planàries exòtiques pot causar importants pèrdues econòmiques en l'agricultura i danys als ecosistemes naturals".

En concret, la planària Arthurdendyus triangulatus, originària de Nova Zelanda i ara molt freqüent a Escòcia, es nodreix de les poblacions de cucs de terra i, com a conseqüència, altera les condicions dels ecosistemes naturals i agrícoles.