En una societat en la qual els parts descendeixen, els naixements de nens prematurs augmenten. L'edat de les mares i la reproducció assistida en són les principals culpables, assegura a Efe el doctor Manuel Sánchez Luna, cap de Servei de Neonatologia de l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid.

A l'augment progressiu de l'edat de les mares que tenen el seu primer fill i les tècniques de reproducció assistida, cal afegir-hi els embarassos de bessonada, "un altre dels principals causants de prematuritat i un gran desconegut per a la societat", assenyala el doctor Sánchez Luna.

La supervivència d'aquests nens està clarament relacionada amb l'edat gestacional: com més petit és, més risc hi ha de no sobreviure o de tenir seqüeles.

I això és "especialment important" abans de les 26 setmanes de gestació. La supervivència va disminuint des del 60 % amb prou feines al 10 % en la setmana 23.

També la setmana 26 marca el moment de més risc per al desenvolupament de seqüeles. Les més importants són les que afecten el neurodesenvolupament, però també les metabòliques, les visuals i els problemes intestinals.

Fora d'aquest grup es troba la displàsia broncopulmonar, també anomenada malaltia pulmonar crònica, la seqüela més freqüent en nounats prematurs, sobretot en aquells que neixen amb menys de 26 setmanes i 750 grams de pes.

El doctor Sánchez Luna explica que aquesta patologia es caracteritza per afectar els nadons més prematurs i el problema, encara que multifactorial, és bàsicament la conseqüència de la gran immaduresa dels pulmons i la falta de creixement d'aquests òrgans després del naixement.

Encara que ja no es tracta d'un problema tan greu com ho era fa anys, "segueix sent, en les formes més importants, limitant per als nens". Com que el creixement i el desenvolupament dels pulmons estan alterats , "en molts casos persistirà un grau d'insuficiència respiratòria que requerirà unes atencions freqüents".

Entre aquestes insuficiències, el doctor Sánchez Luna destaca "un control nutricional exquisit per millorar el creixement d'aquests nens".