Una investigació de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) de Barcelona ha identificat prop de 200 gens que han evolucionat més ràpid en els humans que en altres primats, unes mutacions que explicarien en part l'avantatge adquirit pels humans davant altres animals.

L'estudi, realitzat per investigadors del Programa d'Investigació en Informàtica Biomèdica (GRIB) del IMIM i la Universitat Pompeu Fabra (UPF), ha utilitzat noves dades genètiques humanes per conèixer més sobre les mutacions que podrien haver conferit un avantatge selectiu als éssers humans, en els últims 5 milions d'anys d'evolució.

Amb l'objectiu de buscar les bases moleculars del que ens fa humans, els investigadors han assegurat que els resultats permeten obtenir una nova visió de l'evolució humana. La disponibilitat de les variants genètiques d'un gran nombre de persones, a través d'iniciatives com el Projecte 1000 Genomes, no només és útil per comprendre la base genètica de les malalties, sinó també per investigar sobre l'evolució humana.