L'escalfament del planeta està provocant que les flors siguin cada vegada més fragants, de manera que el canvi climàtic comportarà "un món més calent, més fragant i amb un nou perfum". Aquesta és la conclusió d'un estudi elaborat per investigadors del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) de la UAB, del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CISC) i de l'Institute of Agricultural and Environmental Sciences d'Estònia.

Els investigadors han comprovat que, a mesura que puja la temperatura del planeta, les flors cada cop són més fragants i que la calor intensa provoca, a més, canvis en les composicions de les aromes florals, cosa que transformarà les olors dels espais naturals.

Segons ha informat el CREAF, aquest fet podria confondre els insectes pol·linitzadors de les flors, especialment els que basen les seves visites en preferències olfactives innates.

Els científics han estudiat la relació entre el canvi climàtic i les emissions de Compostos Orgànics Volàtils (COV) que produeixen les plantes.

Els COV són compostos aromàtics que emeten diverses parts de les plantes, com les fulles o les flors, per comunicar-se entre elles i amb altres éssers vius (depredadors, pol·linitzadors, etc).

L'estudi liderat pel CREAF i publicat a la revista Global Change Biology demostra que en un món més calorós, les plantes emetrien més compostos volàtils olorosos, encara que aquest augment podria variar segons l'espècie i el moment de l'any.

"Hem observat que les flors de les plantes que ara fan poca olor, com per exemple les de l'alzina, serien les que augmentarien en un grau més elevat la seva fragància", ha explicat l'investigador del CREAF Gerard Farré.