Un poble alacantí ha decidit substituir els camions de recollida d'escombraries per un carro tirat per un cavall amb l'objectiu de reduir costos. La iniciativa, pròpia d'una Espanya en blanc i negre, ha sorprès veïns i visitants.

La corporació municipal d'aquesta localitat, Montfort (comarca del Vinalopó Mitjà), ha fet costat per unanimitat a aquesta aposta que, en paraules de l'alcaldessa, Antonia Cervera (PP), "sorgeix de buscar alternatives als cars serveis de recollida d'escombraries habituals".

Amb una població que supera els 7.000 habitants, aquest nou vehicle, denominat Hipomòbil, donarà servei al casc històric del municipi, en el qual resideix el 25% dels veïns del poble.

Urtain, un cavall de tir, serà el motor d'aquest carro que, lluny d'assemblar-se als antics, incorpora panells solars que alimenten un sistema de llums -per si ha de treballar en horari nocturn- i fins i tot una connexió d'USB destinada a carregar dispositius mòbils.

Si Urtain es posés malalt o tingués un accident laboral, aquesta iniciativa ha previst un equí suplent, Carretero. Aquests animals estan preparats per arrossegar fins a 2.000 quilos. L'Ajuntament preveu que se superaran per poc els 1.000 kg entre el pes del carro i de les escombraries recollides.

L'Hipomòbil també té un dipòsit d'aigua i un tascó perquè els residus de l'animal no embrutin els carrers del municipi, han explicat fonts municipals.

Aquesta iniciativa és una de les recollides en el Pla Local Integral de Residus, un projecte que sorgeix de buscar alternatives econòmiques als serveis actuals. Segons Cervera, més de 80 municipis de França i Bèlgica fa anys que treballen amb aquests animals.