El programari acabarà "devorant el món", ha assegurat Evan Henshaw-Plath, un dels cofundadors de Twitter, després d'advertir que els experiments científics per manipular emocions des de la xarxa no són una cosa residual sinó un costum de moltes empreses de programari per crear productes "addictius". Aquest informàtic nord-americà va vendre la seva part a Twitter per una misèria, en contrast amb el seu valor actual.

Actualment director general de NEO, empresa de programari, amb clients com a General Electric, l'autoritat gestora de dominis ICANN i el grup polític Podem, ha explicat que els jocs i les pràctiques d'experimentació psicològica a Internet no és una cosa d'unes quantes empreses tecnològiques sinó de la immensa majoria.

Facebook ha reconegut recentment que ha realitzat experiments científics sobre l'estat anímic de les persones a partir de perfils dels seus usuaris; "cada dia, cada minut, a cada moment, la majoria d'empreses de programari realitza jocs psicosocials, de major o menor envergadura, per conèixer millor les necessitats de la gent i desenvolupar així productes més innovadors", afirma.

La globalitat d'Internet, amb totes les seves virtuts, encara que amb riscos, ha dit, està posant a l'abast de qualsevol una infinitat de dades i eines en temps real amb els quals investigar de forma immediata qualsevol possible reacció social a tot el món, diu.

Com amb qualsevol altre producte "addictiu", també "les tècniques que s'estan desenvolupant per gran part de la indústria del programari busquen causar alteracions quimicocerebrals per enganxar els usuaris", ha afegit.

Sota aquesta filosofia addictiva funcionen jocs tan populars com Angry Birds, o serveis com Facebook i altres xarxes socials, que inciten l'usuari a estar sempre pendent de la pantalla del mòbil.

L'evolució de l'anomenat "Internet de les coses", amb un món cada vegada més connectat i sensors pertot arreu, podria deslligar encara més aquest tipus de jocs d'experimentació social a la xarxa.

Així mateix afectarà el Big Data, amb l'anàlisi intel·ligent de la ingent quantitat de dades de lliure accés que circula per Internet.

"El programari acabarà devorant el món", ha insistit, i això imposarà canvis socials contundents. "Em preocupa molt" que la societat no aprengui a oblidar els qui ja van saldar els seus deutes amb la Justícia, diu.