Un resquill trobat en la campanya d'excavacions d'Atapuerca, escurçada aquest any per la celebració a Burgos del Congrés Mundial de Prehistòria i Protohistòria el setembre vinent, permet confirmar la presència d'homínids d'1,3 milions d'anys en els jaciments. Un dels codirectors d'Atapuerca, José María Bermúdez de Castro, ha explicat que el resquill s'ha trobat en la jaciment conegut com l'Avenc de l'Elefant, en un nivell inferior i per tant més antic que el que l'any passat es va excavar i va permetre localitzar altres eines de pedra d'1,2 milions d'anys.

Bermúdez de Castro ha explicat que la troballa s'ha produït en una superfície excavada de només quatre metres quadrats i és un resquill d'indústria lítica de sílex neogen.

Ha destacat la importància d'aquesta eina de pedra perquè els homínids no van viure en coves fins fa uns 500.000 anys, per la qual cosa qualsevol vestigi de la seva presència anterior a aquest moment és "molt difícil" de trobar, a causa de la seva dispersió.

Un altre dels codirectors, Eudald Carbonell, ha destacat també la importància d'una troballa ben recent en el mateix jaciment de la Gran Dolina. Divendres passat, l'equip que treballa en aquest jaciment va trobar el que sembla ser "el fons" de sediments d'aquesta zona, que, mancant la confirmació en els laboratoris que es demorarà quatre o cinc anys, ha estimat que podria rondar 1,7 milions d'anys d'antiguitat.

També ha assenyalat els avanços en el nivell TD-10, d'una mica més de 400.000 anys d'antiguitat, del mateix jaciment, la qual cosa permetrà avançar en els propers anys cap a nivells inferiors, més antics.

Horitzó 2020

De fet, els treballs a Gran Dolina són clau en l'estratègia que l'equip d'investigació d'Atapuerca s'ha marcat per a l'horitzó 2020.

L'objectiu és arribar als nivells més antics, localitzats divendres, per aproximar-se a la mateixa època dels jaciments de la gola d'Olduvai (Tanzània), considerats el bressol de la humanitat.

Una altra meta és arribar al nivell TD-6, de fa uns 800.000 anys, on fa 20 anys es va realitzar un tast en el qual es van localitzar restes d'Homo Antecessor, considerat fins ara el poblador més antic d'Europa.