Viure i deixar viure, jugar, ajudar els altres, tenir cura de la natura, buscar la pau, respectar els altres i oblidar ràpid les coses negatives són alguns dels deu consells per aconseguir la felicitat que el papa Francesc va donar en una entrevista publicada en una revista argentina. "Viure i deixar viure és el primer pas de la pau i la felicitat", comenta el pontífex en l'entrevista amb Viva, la revista dominical del diari Clarín.

Com a part d'aquest decàleg per a la felicitat, Francesc recomana no deixar d'ajudar els altres, ja que "si un s'estanca, corre el risc de ser egoista" i "l'aigua estancada és la primera que es corromp".

També va aconsellar moure's remansadamente, terme que ha manllevat de la literatura argentina per explicar la pausa reflexiva de la gent gran a l'hora de compartir les idees dels joves.

Una altra de les claus està en la "sana cultura de l'oci", gaudir de llegir, l'art i els jocs amb els nens.

"Ara confesso poc, però a Buenos Aires confessava molt i quan venia una mare jove li preguntava: quants fills tens? Jugues amb els teus fills?" I era una pregunta que no s'esperava, però jo li deia que jugar amb els nois és clau, és una cultura sana. És difícil, els pares es lleven d'hora per anar a treballar i tornen, de vegades, quan els seus fills ja dormen, és difícil, però s'ha de fer", comenta. En la mateixa línia, va bregar pels diumenges compartits en família.

"Cal ser creatius amb els joves. Si falten oportunitats, cauen en la droga. I és molt alt, l'índex de suïcidis entre els joves sense feina. També reclama tenir cura de la natura, oblidar-se ben aviat de les coses dolentes que afecten la vida. Oblidar ràpid el que és negatiu és sa", va dir.

Així mateix, va convidar a deixar de banda el proselitisme religiós per contagiar la fe des d'un diàleg que no s'imposa. "Podem inquietar l'altre des del testimoni, perquè tots dos progressin en aquesta comunicació, però el pitjor que hi pot haver és el proselitisme religiós, que paralitza: 'jo dialogo amb tu per convèncer-te', no.