La Unió Africana (UA) va instar ahir a coordinar una acció continental i mundial per aturar l'expansió de l'Ebola a l'Àfrica Occidental, assotada per la més gran i més greu epidèmia coneguda des del primer brot del virus en humans, el 1976.

"La resposta al brot d'Ebola necessita una acció continental i mundial consensuada per fer front a l'epidèmia, que suposa una amenaça per a la salut i el desenvolupament mundial", va advertir la presidenta de la Comissió de la UA, Nkosazana Dlamini Zuma, en un comunicat.

Per la seva banda, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha reconegut que els governs dels països afectats per l'epidèmia es poden veure obligats a imposar restriccions a la circulació de persones pel territori i a limitar les reunions o esdeveniments públics per evitar el contagi.

El brot d'Ebola, que va esclatar el març passat a Guinea Conakry, ha matat 729 persones de les més de 1.300 contagiades en aquest país, Sierra Leone i Libèria.

Encara que fins ara aquests eren els tres països afectats per l'epidèmia, fa una setmana Nigèria va confirmar la primera mort per Ebola a Lagos, la principal ciutat del país i una de les més poblades del continent africà.

Hi ha la possibilitat que el brot es pugui estendre a altres països de l'Àfrica Occidental i més enllà si no es prenen mesures efectives ni s'implica a la comunitat en la lluita contra la malaltia, va avisar Dlamini-Zuma.