La maquinària perquè Vitòria cuini avui, i sense girar la truita de patata "més gran i més bona del món" s'enllestia ahir a la plaça de la Virgen, on el xef Senén González, diu que li seguiran "tremolant les cames" fins que no comprovi que tot funciona.

Es necessiten 840 quilos d'ous de la millor qualitat, 1.600 quilos de patates, 30 de cebes, 10 de sal i 150 litres d'oli d'oliva per fer entrar la Capital Gastronòmica 2014 en el Llibre Guinness dels Rècords.

Els ingredients, tots alabesos menys l'oli, que arriba d'Andalusia, ja s'estan barrejant des de divendres als fogons per anar preparant les petites truites que demà conformaran la gegant de cinc metres de diàmetre que degustaran més de 10.000 paladars.

Queda per culminar l'"obra d'enginyeria" que, segons González, és la gran paella, en la qual es prepararà en directe i en una vela aquest enorme aliment que compleix tots els requisits higiènics i sanitaris exigits.

Es tracta d'un recipient de grans dimensions que té la missió de fer possible que la truita qualli com cal, per dalt i per baix, però sense necessitat de girar-la, tasca perillosa i complicada pel seu pes: 1.500 quilos.

"Som al segle XXI i ja no cal tombar la truita. Girar la truita s'ha acabat", ha subratllat el cuiner vitorià, que ha explicat que "es pot fer perfectament per dalt i per baix i queda perfectament torrada i feta".

Perquè la cocció sigui homogènia un equip de persones vigilarà des de les 10.00 del matí fins a les 13.00 hores la temperatura a cada mil·límetre de la paella. L'objectiu és que "la truita de punt a punt sigui una campiona".

González s'ha mostrat convençut que es batrà el rècord, però amb el plus afegit que "no només serà la truita més gran del món, sinó que a més serà la més bona" perquè "el complicat" és aconseguir una "truita de patata gran i que sigui molt bona" .

Per això, aquest "boig", tal com s'ha definit ell mateix, s'està "trencant el cap" perquè el sabor no tingui menys importància que la mida i perquè els que vagin fins a la plaça i la degustin "corrin cap a la cua per buscar-ne un altre tros".

"Ja és hora. Fa anys que lluito per aconseguir un premi de truita de patata per a una província patatera com Àlaba", ha afirmat el cuiner.