L'Índia és el país del món que més ha progressat en les dues últimes dècades per tal de reduir els combustibles sòlids contaminants, però encara és el més dependent de fonts d'energia tan arcaiques com els fems.

El gegant asiàtic és de lluny la nació que més s'ha preocupat, segons un informe de les Nacions Unides, que energies netes com la mateixa electricitat arribin a la major part possible de la seva immensa població, d'uns 1.250 milions de persones.

Aquest esforç s'ha traduït en 20 milions de persones que cada any des del 1990 han pogut subs-tituir la fusta o els fems per combustibles no sòlids per cuinar o escalfar-se, tal com recull aquest estudi titulat "Energia sostenible per a tots".

Un èxit seguit a poca distància -16.000.000 anuals- per la Xina, el país més poblat del planeta amb prop de 1.350 milions d'habitants.

No obstant això, encara uns 700 milions de persones a l'Índia i una mica més de 600 a la Xina no disposen de fonts d'energia com l'electricitat o el gas i depenen de la fusta, el carbó o els fems.

Com Devender Jatana, un pagès que utilitza excrements de vaca per cuinar i escalfar la humil casa de tova en què viu al camp amb la seva dona i dos fills a prop de Noida, una de les ciutats satèl·lit que envolten Nova Delhi.

Jatana, de 34 anys, explica que de gener a març o abril, segons el temps que faci, la seva família es dedica a fer una mena de coques amb aquestes excrements, que, un cop seques, s'emmagatzemen en munts per disposar-ne la resta de l'any.