L'alacantí Salvador Galipienso, amb un registre de 36,54 metres, va guanyar ahir a Elx la tercera edició del concurs internacional de llançament de pinyols de dàtil i oliva amb la boca i va batre el rècord fixat fins ara, que no superava els 30 metres. La ciutat celebra des del 2012 aquest campionat, anomenat Pulmó d'Or, que congrega als peus de la basílica de Santa Maria els millors especialistes.

Els llançaments, com en una disciplina esportiva, comporten la seva preparació: cada participant escull l'oliva d'un gran pot i, ja només amb el pinyol a la boca, prepara els pulmons, pren impuls i el llança, però amb cura de no sobrepassar la línia i esdevenir nul.

Després el mateix ritual, però aquesta vegada amb el dàtil, un fruit amb què les marques són més discretes perquè el seu pi- nyol és més gran.

Aquest any s'ha batut el rècord, establert en 28 metres, però anteriorment els llançaments es realitzaven sobre una catifa vermella, mentre que en aquesta ocasió, i per primera vegada, els llançaments han estat directament sobre el terra, i això ha permès el rebot del pinyol de dàtil i aconseguir distàncies més llargues.