La Terra va entrar ahir en "números vermells" perquè ha esgotat el seu "pressupost anual ecològic" en menys de 8 mesos, segons dades de la Global Footprint Network (GFN), que analitza l'evolució de la Petjada Ecològica i que ha recollit i divulgat el Fons Mundial per a la Naturalesa (WWF).

La Petjada Ecològica mesura la quantitat de recursos naturals del planeta que consumeix cada país i el punt en què se supera la capacitat de la Terra per regenerar allò consumit es coneix com Dia de la Sobrecapacitat de la Terra.

Es tracta d'una data que actua com a indicador de la velocitat a la qual "ens estem menjant el planeta" i, segons les dades que maneja GNF, es produeix abans cada any: el 2000 es va assolir l'1 d'octubre i el 2014 hi hem arribat força abans, el 19 d'agost.

WWF recorda que el 1961, any de fundació d'aquesta organització, la humanitat consumia dos terços dels recursos naturals disponibles i la majoria dels països encara tenien un saldo ecològic positiu, ja que la seva petjada ecològica era "molt més petita i sostenible".

No obstant això, en l'actualitat els nivells de consum "s'han disparat tant que estem totalment fora dels límits sostenibles", de manera que ara per ara "necessitem un planeta i mig per abastir les necessitats de consum de la humanitat". Si es manté aquesta tendència, per a l'any 2050 seria necessari disposar de l'equivalent a tres planetes com el nostre per satisfer la demanda. Les dades afirmen que Espanya ja està consumint els béns naturals equivalents a 2,8 països de la seva mida.

Conseqüències visibles d'aquest agostejament són, entre d'altres, la "cada vegada menor" superfície forestal, l'escassetat dels recursos hídrics naturals, la degradació de la qualitat de la terra i el fet que la diversitat biològica "s'està exhaurint". A final de setembre, WWF llançarà l'Informe Planeta Viu 2014, la desena edició d'aquesta publicació bianual que analitza amb més detall la salut del planeta i l'impacte de l'activitat humana sobre els recursos naturals.

Marc Lambertini, director general de WWF Internacional, ha advertit que "si volem construir un futur per als nostres fills, hem de conservar el capital natural que ens queda". Segons la seva opinió, encara que "la tendència actual demostra que la humanitat està abusant de la capacitat del planeta", encara hi ha temps per "prendre mesures contundents i construir un futur basat en un consum sostenible dels recursos naturals".