Escrits a màquina, amb notes en els marges i salts en el temps. Els folis del diari inacabat de Diane Blair, confident i amiga íntima de Hillary, guarden després de la seva mort un aspecte esbossat les interioritats dels anys més convulsos de la família Clinton i ara veuen la llum.

La revista Vanity Fair desentranya en el seu número de setembre les memòries que va deixar l'assessora. També va ser en les seves pàgines on al maig va reaparèixer Monica Lewinsky, protagonista d'aquests anys turbulents, després d'una dècada fora dels focus i just quan Hillary Clinton és a prop d'anunciar si aspira de nou a la Presidència.

Queden encara dos anys per a la propera cursa a la Casa Blanca, però el passat de la demòcrata ja ha començat a perseguir-la. Les seves més de tres dècades de vida pública i el seu rol en un dels majors escàndols de faldilles i poder de la història no són una motxilla fàcil de desfer-se.

"Hillary insisteix: va ser un comportament horrible i inadequat, sí, però no importa el que digui la gent, va ser consensuat (no va ser una relació de poder). I no va ser sexe en el sentit real del terme (dempeus, tombat, oral , etc.)", escrivia Blair el 1998 sobre l'opinió de Hillary davant l'aventura amorosa del seu marit amb Monica Lewinsky.

Blair i els Clinton es van conèixer en els anys setanta, quan aquella feia classes a la Universitat d'Arkansas, Bill es preparava per ser governador per al partit demòcrata i Hillary era una advocada acabada de llicenciar a Yale.

Des que van arribar a la Casa Blanca el 1993 i fins a la seva mort el 2000 a causa d'un càncer, l'assessora es va passejar amb total llibertat per la mansió presidencial.

Fruit d'aquests anys a la primera fila de la vida dels Clinton van néixer més de 100 arxivadors amb centenars de papers, manuscrits i fotos que el 2005 James Blair, el marit de l'assessora, va donar a la Universitat d'Arkansas, on ella feia classe. "Com a investigadora política recopilava tot tipus d'informacions. Diane va escriure dos llibres, capítols per a molts altres i centenars d'articles. Aquests són de consulta pública. Em sorprèn que ara aquestes notes sobre els Clinton cridin tant l'atenció. Senzillament, era el seu treball", va explicar James a la revista Vanity Fair.

Fins ara només el diari conservador Washington Free Beaconhavia revelat alguns breus passatges del diari de Blair. En aquests, un en què s'atribuïa a Hillary Clinton les paraules "llunàtica narcisista" per referir-se a Monica Lewinsky.

En una entrevista televisiva posterior a aquesta publicació, la demòcrata va declinar referir-se als documents de la que durant tant de temps va ser la seva amiga més propera: "no comentaré sobre el que vaig dir o vaig deixar de dir a finals dels anys noranta".

Un primer any infernal

Entre les coses que va afirmar llavors, segons la investigació de Vanity Fair, hi ha un primer any "infernal" a la Casa Blanca, els seus dubtes sobre la seva projecció pública i els seus pensaments en els dies en què els fonaments de la Casa Blanca encara tremolaven pel escàndol Lewinsky.

"Sóc una dona orgullosa. No sóc estúpida. Sé que hauria de fer més per complaure la premsa. Sé que confonc la gent quan canvia de pentinat. Sé que hauria d'aparentar que no tinc opinions, però no ho faré. Estic acostumada a guanyar i pretenc fer-ho seguint els meus propis mitjans", reflexionava Hillary fa vint anys, quan era la primera dama que va haver de fer el cor fort davant els embolics amorosos del seu marit.

Aquestes paraules, encara que pronunciades dues dècades enrere, serveixen d'aliment per a analistes i crítics ara que Hillary Clinton és el nom que sona amb més força per aspirar a la presidència dels Estats Units per al Partit Demòcrata. Segons el testimoni que va deixar escrit la seva gran confident, els Clinton li van encarregar d'alguna manera que exercís com a notària i historiadora dels seus avatars entre els murs del número 1600 de l'avinguda Pennsilvània de Washington.

"Durant els seus últims 90 dies de vida, Hillary va telefonar cada dia i Bill va anar quatre vegades a veure-la", relata el seu marit. Blair va morir el 2000 als 61 anys i només una mica abans va deixar d'escriure al seu diari.

Les seves notes han trigat anys a veure la llum i surten a la palestra just en l'any en què Clinton ha dit que anunciarà si aspira a la Presidència. Monica Lewinsky feia una dècada que era a l'ombra i també va escollir aquest moment clau de la demòcrata per reaparèixer. Els analistes es divideixen entre els que consideren que les crisis del passat poden minar el futur polític de Clinton i els que esgrimeixen que afrontar aquests obstacles com més aviat beneficia la demòcrata i li permet deixar anar llast abans que comenci la cursa presidencial. Però per a això encara falten dos anys.