"Vendre merda és molt fàcil i tinc proves per dir-ho". Així comença el científic Fernando Cervera L'art de vendre merda, un llibre en el qual relata com un grup de biòlegs s'inventen una pseudociència per denunciar l'auge de les "estafes biomèdiques" i per què resulta "tan senzill enredar-nos".

Prologat pel director del Planetari de Pamplona, Javier Armentia, aquest llibre (editorial Laetoli) descriu els passos que Cervera i altres biòlegs van fer per muntar des de la base el "fecomagnetisme", una disciplina que cura malalties a través dels excrements humans, i per a la qual van arribar a rebre ofertes per vendre els seus "productes" (que mai no es van arribar a produir).

Tot va començar, relata Cervera, quan un grup d'amics va crear un web per comentar temes de biologia i van arribar-hi algunes preguntes i comentaris sobre el biomagnetisme mèdic, que estudia com fer tractaments amb camps magnètics (Isaac Goiz, un dels seus impulsors, assegura haver curat malalts de sida i càncer).

En descobrir que les dades que apareixien en documents sobre biomagnetisme, com el d'universitats on suposadament s'impartien classes, eren falses, van decidir crear a manera de paròdia el fecomagnetisme, que va anar creixent com "una bola de neu".

"El que no imaginàvem era que en el termini d'un any acabaríem rebent ofertes per vendre la nostra merda, que publicarien la nostra farsa en revistes pseudocientífiques i que, a més, ens proposarien col·laborar en altres estafes biomèdiques", explica en el seu llibre Cervera, que va arribar a fer una xerrada en una fira esotèrica.