L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va recomanar ahir que es prohibeixi l'ús de cigarrets electrònics en espais tancats per prevenir la contaminació per a fumadors passius i la seva venda a menors d'edat.

L'agència sanitària de Nacions Unides fa aquesta recomanació en un document publicat ahir i preparat per ser avaluat pels estats membres del Conveni Marc de l'OMS per al Control del Tabac (FTCT) en la seva pròxima reunió, a Moscou, del 13 al 18 de octubre.

El document és un recull de la insuficient, inconsistent i poc concloent informació que es té dels SEAN (sistemes electrònics d'administració de nicotina), els més comuns dels quals són els cigarrets electrònics, i dels seus eventuals perjudicials efectes sobre la salut.

Analitzats tots els aspectes, l'única conclusió clara dels experts de l'OMS és que "falta més informació" i, a fi de prevenir efectes no desitjats en el futur, opten per la precaució. Per això, suggereixen que es prohibeixi l'ús dels cigarrets electrònics en espais tancats i on estigui prohibit fumar.

"Tenint en compte que l'expectativa raonable de les persones no és córrer un risc menor pel que fa a l'exposició al fum de tabac aliè, sinó no córrer cap risc d'augment de cap tipus de productes en l'aire que respiren, s'hauria d'exigir legalment als usuaris que no utilitzin aquests dispositius en interiors".

Aquesta prohibició hauria de fer-se "especialment en els espais on està prohibit fumar, fins que es demostri que el vapor exhalat no és nociu per a les persones de l'entorn i hi hagi proves científiques raonables que no perjudiqui l'aplicació de les polítiques orientades a preservar els entorns sense fum". Així mateix, l'informe suggereix que es prohibeixi "als detallistes la venda d'aquests productes a menors d'edat" i que s'eliminin les màquines expenedores "en gairebé tots els llocs".