Els enginyers de l'Agència Espacial Europea (ESA) treballen per recuperar els dos primers satèl·lits operatius del sistema de navegació Galileu, que van ser situats en una òrbita errònia durant el seu llançament divendres passat. Segons han indicat fonts de l'Agència, aquest "contratemps" no qüestiona "en absolut" la constel·lació que preveu formar un sistema de navegació via satèl·lit europeu per competir amb el GPS nord-americà, però també amb dispositius similars que ultimen Rússia i la Xina.

Encara que "és aviat" per determinar el futur dels dos satèl·lits, l'ESA creu que poden ser "útils" per a Galileu, aspecte en el qual s'obstinen els seus experts.

Els artefactes estan en perfecte estat, han desplegat els seus panells solars i comuniquen amb les estacions de seguiment a la Terra, en particular al centre espacial situat a la ciutat alemanya de Darmstadt.

Són "seguits pels mateixos enginyers que s'ocupen del programa Rosetta. Si hi ha una solució la trobaran", diuen a l'Agència.

Doresa i Milena, els dos primers satèl·lits operatius de la constel·lació de 30 que formen Galileu, estan, però, en una òrbita errònia.

En lloc d'orbitar de forma circular a 23.700 quilòmetres de la Terra, on estava previst que els situés el coet Soyuz llançat divendres passat des de l'estació espacial de Kourou, a la Guaiana francesa, estan fent-ho en una òrbita el·líptica que ronda els 19.000 quilòmetres en la distància més allunyada de la Terra.

Els enginyers treballen amb dos escenaris possibles: mantenir-los en aquesta posició i tractar de fer ajustos en les estacions de seguiment, o fer servir els petits motors amb què estan equipats per portar-los a la seva òrbita prevista.