Transmetre el que significa l'ecosistema Bitcoin i jugar amb l'aspecte misteriós del seu creador. El que podrien ser les bases d'una ficció, són realitats que l'expert Alex Preukschat, el guionista Josep Busquet i l'il·lustrador José Ángel Ares han comptat a Bitcoin: La caza de Satoshi Nakamoto.

I ho han fet per crear una "eina divulgativa i educativa" que sigui alhora una novel·la gràfica "divertida i d'acció" per fer que s'"entengui" el que és l'ecosistema Bitcoin, segons explica Preukschat sobre aquesta obra publicada per l'editorial Dibbuks juntament amb BitcoinComic.org.

A Bitcoin: La caza de Satoshi Nakamoto Preukschat, Busquet i Ares han combinat dos àmbits que, tal i com explica l'analista de criptomonedes, són "molt difícils d'entendre" com són el de les noves tecnologies i el món de les finances. "Per això, si ajuntes les dues, el resultat és el còmic", afegeix.

Però també és un "petit trencaclosques criptogràfic" que en 112 pàgines de vinyetes bicolor ficaran de ple el lector en una aventura "plena d'acció" en què màfia, serveis secrets, periodistes i ciutadans creuen els seus camins en la captura de la personalitat més criptogràfica i misteriosa del moment: Satoshi Nakamoto, considerat el fundador d'aquesta nova divisa encara que poc, o gens, se sap d'aquesta figura.

"Ningú coneix el seu parador, ni tan sols sabem si és un noi, una noia o diverses persones. Només se sap que escrivia molt bé en anglès, que era un anglès natiu però poc més, mai va donar més dades, mai es va dur a saber res més que això", assevera el que també és coeditor de OroyFinanzas.com.

Encara que el que sí se sap, almenys així ho demostren en el còmic, és que el Bitcoin, protocol que va néixer el 2009, és una cosa a la que s'hauria de "prestar atenció", més enllà del que és la "història d'aventura" que es desgrana en el que és el primer còmic espanyol sobre la moneda digital, com assegura l'analista. I es reafirma en aquesta mateixa idea en considerar que aquests sistemes descentralitzats de codi obert, com és Bitcoin, "poden esdevenir una eina de canvi social".

"Bitcoin és un sistema de gestió de diners però descentralitzat, on en realitat no existeix cap jerarquia i on tots els que participen en aquesta xarxa, també participen en la seva gestió. I això és una tendència molt interessant de seguir observant perquè és una tendència que obeeix a un tracte més humà de les persones", afegeix.

És a dir, com reafirma, es tracta de sistemes on la gent pot experimentar més i així "sorgeixen coses més creatives", perquè hi ha molt més espai per a l'error, tot i que "també per a l'èxit".

En aquest sentit, amb Bitcoin: La caza de Satoshi Nakamoto el que aquest trio ha volgut també transmetre és que si es canvien "les estructures organitzatives" de com es gestiona la vida, "la nostra vida", segons Preukschat, aquests canvis de estructura també permetran que es visqui "més conforme amb el que són els valors naturals" o les "preferències naturals".

Per conèixer a les persones que com Preukschat estan implicades en el món Bitcoin, el llibre proporciona un annex amb un total de més de 120 perfils de les persones més conegudes dins d'aquest ecosistema digital financer, així com de les empreses o projectes que estan treballant en el.

I ho han fet, incloent també dades com els seus comptes de Twitter, perquè segons l'analista andalús, (Almeria, 1975), les grans empreses de Sillicon Valley (Califòrnia, Estats Units) estan "invertint molts diners en aquesta tecnologia".