L'Institut d'Astrofísica de Canàries (IAC) ha publicat un vídeo que simula, gràcies al supercomputador Teide-HPC, el segon més potent de l'estat, la formació i evolució d'un cúmul de galàxies en un interval de 13.000 milions d'anys, gairebé l'edat de l'Univers.

Un comunicat de l'IAC assenyala que aquesta simulació ha estat possible gràcies a la capacitat de càlcul del Teide-HPC, el número 138 en la llista dels 500 supercomputadors més potents del món, instal·lat a l'Institut Tecnològic i d'Energies Renovables (ITER) del Cabildo de Tenerife.

La simulació traça l'evolució d'un sol cúmul galàctic, una superestructura còsmica consistent en l'agrupació de galàxies que es mantenen cohesionades per la força de la gravetat.

En l'animació, de 4 minuts i disponible als canals de l'institut a YouTube, Vimeo i Dailymotion, es pot apreciar com a aquestes escales la matèria ordinària de l'Univers s'agrupa en filaments interconnectats sobre enormes buits còsmics, igual que l'estructura d'una esponja, com a conseqüència del moviment del gas intergalàctic, l'atracció gravitatòria entre galàxies i la interacció amb la matèria fosca.

També mostra la distribució dels halos, estructures resultants de l'encreuament entre diversos filaments en les que es formen i evolucionen les galàxies.

En l'animació, aquests halos són atrets pel cúmul cap al seu centre fins a formar l'embrió d'un supercúmul de més de mil bilions de masses solars.

La intensitat de la brillantor mostra les diferents densitats del gas còsmic i la temperatura es representa a través del color, ja que el vermell és la temperatura més elevada, uns 10 milions de graus.

La simulació s'ha realitzat utilitzant una tècnica anomenada "zoom in", que permet concentrar tota la capacitat de càlcul en una regió petita dins d'un volum cosmològic o cub diari en què es reprodueix, de forma contínua, la distribució de la matèria de una àmplia secció de l'Univers.

El cub utilitzat té una longitud de 1.600 milions d'anys llum en cada costat i cobreix un interval temporal de 13.000 milions d'anys, gairebé l'edat de l'Univers.

El volum inclou 20.000 cúmuls galàctics i s'ha estimat la distribució de masses i la quantitat de matèria presents en els halos de formació de galàxies que els envolten.

L'espai simulat, explica Claudio Dalla Vecchia, investigador de l'IAC i autor de la simulació, es recolza en el model estàndard de la cosmologia.