L'exposició La vida secreta del desús. Fotografies de Jordi Aligué es va inaugurar a Súria com una primera experiència de col·laboració entre el Geoparc de la Catalunya Central, la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona i els parcs italians Porto Conte i Geominerario della Sardegna, a la zona de l'Alguer. Aquesta col·laboració donarà lloc a noves iniciatives conjuntes en els àmbits cultural, patrimonial i turístic.

La mostra aplega fotografies que el polifacètic artista barceloní Jordi Aligué va fer sobre antigues instal·lacions industrials de l'illa de Sardenya (Itàlia) en el seu entorn natural, amb la voluntat de dignificar aquests espais abandonats a través de la imatge. L'exposició es pot visitar fins al proper 24 de maig al Casinet del Poble Vell, amb entrada per la primera planta de la sala Cal Balaguer del Porxo. Posteriorment serà traslladada a l'illa de Sardenya, on romandrà exposada de forma permanent.

La inauguració va tenir la presència de l'artista barceloní, de l'alcalde de Súria, Josep Maria Canudas, i de representants de la Diputació, del Geoparc de la Catalunya Central i del Parco Geominerario della Sardegna, a més de l'escriptor, crític i videocreador lleidatà Carles Hac Mor.

Canudas va comentar que les fotografies de Jordi Aligué mostren

"la vitalitat plàstica" dels antics espais industrials amb una gran sensibilitat i va remarcar la importància que pot tenir per al Geoparc aquesta relació amb la Xarxa de

Parcs Naturals de la Diputació i els dos parcs italians. El coordinador de l'àrea de Medi Ambient i Espais Naturals de la Diputació, Ramon Minoves, va mostrar la seva satisfacció per la incorporació del Geoparc a la relació que la Xarxa de Parcs de la Diputació i els parcs italians mantenen des de l'any 2003 per tal de donar a conèixer i aportar valor als seus espais.