La ciutat japonesa d'Osaka (oest) prohibirà, a través d'una ordenança municipal, pujar les escales mecàniques per l'esquerra per equipar aquesta localitat amb la resta del país, on es puja per la dreta, recollien ahir els mitjans locals.

A Tòquio i altres ciutats japoneses l'habitual és romandre a la banda esquerra de les escales mecàniques de les estacions ferroviàries, del metro o dels centres comercials, i cedir la dreta per a aquelles persones que vulguin pujar o baixar caminant. No obstant això, a Osaka i altres municipis veïns, el costum és fer-ho al revés, el que sol generar confusió entre els ciutadans nipons i turistes estrangers que visiten la zona.

Les autoritats locals han decidit ara actuar per canviar aquesta tradició, amb la mirada posada en la major afluència de visitants que espera rebre la ciutat durant els propers anys i amb motiu dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020.

En concret, l'Ajuntament preveu aprovar el maig vinent una ordenança que preveurà sancions verbals o multes de 1.000 iens (7,8 euros) als vianants que bloquegin el pas al costat dret de les escales, ha informat el Japan Times.

La mesura ha generat certa polèmica entre la poblacio d'Osaka, on molts dels seus habitants consideren que aquest costum, l'origen del qual es podria remuntar a l'era Edo (1603-1868), és un tret distintiu de la seva ciutat.

No obstant això, la iniciativa té el suport de la companyia ferroviària regional JR West, que ha anunciat la creació d'una mascota anomenada Hidari-desse (A l'esquerra!, en dialecte d'Osaka) per recordar que les persones cal que romanguin a la banda esquerra de les escales i que cedeixin el pas a la dreta.