Un equip de científics de la Universitat de Stanford (EUA) ha desenvolupat una bateria d'alumini d'alt rendiment i durabilitat capaç de carregar un telèfon mòbil en menys d'un minut.

El desenvolupament, publicat aquesta setmana a la revista científica Nature, està en fase experimental però els investigadors destaquen que aquesta bateria d'alumini podria acabar sent una alternativa comercial tant a les bateries d'ió liti (presents en portàtils i telèfons mòbils) com a les piles alcalines.

L'alumini ha estat un material amb el qual s'ha experimentat durant dècades per al desenvolupament de bateries comercialment viables, però ara un equip liderat pel catedràtic de química Hongjie Dai ha aconseguit dissenyar una proposta d'alt rendiment, càrrega ràpida i més econòmica que les d'ió-liti.

El desafiament era trobar un material capaç de produir prou voltatge després de repetits cicles de càrrega i descàrrega. El resultat és una bateria capaç de carregar un telèfon mòbil en un minut, que manté la seva capacitat durant 7.500 cicles de càrrega (enfront dels mil d'una bateria d'ió liti estàndard) i que es pot doblegar, amb el que té potencial per ser utilitzada en dispositius flexibles.

La bateria experimental genera uns dos volts d'electricitat, la més gran fins a la data per a una d'alumini, però els investigadors treballen per aconseguir el voltatge d'una de liti, que és del doble.

"Millorant el material del càtode podria augmentar el voltatge i la densitat de l'energia", indica a la web de Stanford el científic Hongjie Dai.

Els investigadors destaquen el seu baix cost, baixa inflamabilitat -no s'encén ni quan és perforada- i la seva alta capacitat per contenir molta càrrega. "Hem desenvolupat una bateria d'alumini recarregable que pot reemplaçar les actuals, com ara les piles alcalines, que són dolentes per al medi ambient, i les bateries d'ió liti, que de vegades es posen a cremar".