Científics israelians han descobert que el cànnabis pot ajudar a frenar el creixement d'alguns tumors cancerígens, segons els resultats preliminars d'una investigació que es realitza a l'Institut Tejnión de la ciutat de Haifa (nord).

Coneguda ja pels seus efectes pal·liatius en aquest tipus de malaltia, els investigadors del Tejnión han decidit fer un pas endavant i estudiar si aquesta planta, en totes les seves variants, pot ser també emprada com a mitjà de lluita activa, informava ahir el diari Haaretz.

Els resultats preliminars mostren bones possibilitats de la seva efectivitat amb tumors cerebrals i el càncer de mama, encara que els científics segueixen investigant amb altres tipus.

La investigació, que va començar fa un any i està dirigida pel professor Dedi Meiri, de la Facultat de Biologia, se centra en el citoesquelet i els processos de divisió cel·lular, tant en les cèl·lules sanes com en les cancerígenes.

"En una investigació que vaig fer a Toronto vaig buscar tota mena de materials que afecten l'estructura de la cèl·lula", diu l'investigador, i l'equip ha aconseguit que unes cèl·lules cancerígenes al cervell s'autodestrueixin amb un dels components actius de la planta.

Es tracta d'un procés que, conegut pel nom d'apoptosi, ja havia estat investigat amb èxit per científics espanyols i ara Meiri tracta de desxifrar com es produeix exactament i per què la cèl·lula cancerígena aconsegueix eludir i reproduir-se.

La seva investigació preliminar conclou que el cànnabis aconsegueix activar aquest mecanisme d'autodestrucció. "El cànnabis, segons sembla, l'activa, però no sabem com. Però hem aconseguit també un procés igual amb el càncer de mama", apunta.