L'ús del fàrmac Ramucirumab millora la supervivència global dels pacients amb càncer colorectal metastàtic i endarrereix el 21% la progressió de la malaltia, segons un assaig en més d'un miler de pacients de tot el món dirigit per l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona. L'assaig, els resultats del qual publica la revista The Lancet Oncology, conclou que aquest fàrmac, combinat amb un tipus de quimioteràpia (Folfiri), pot convertir-se en una opció per a la segona línia de tractament del càncer de còlon.

L'estudi, dirigit per Josep Tabernero, cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Vall d'Hebron i director del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), es va iniciar el 2010 i hi han participat 1.072 pacients de 24 països d'Amèrica del Nord, Amèrica del Sud, Europa, Austràlia i Àsia.

Segons Tabernero, l'assaig demostra una millora significativa de la supervivència global dels pacients amb càncer colorectal metastàtic als quals es va administrar com a segona línia de tractament una combinació de Ramucirumab amb Folfiri, un tipus de quimioteràpia (irinotecan, àcid fòlic i 5-fluorouracil). Els tumors d'aquests pacients es van convertir en resistents al tractament estàndard de primera línia per a aquesta malaltia. La supervivència global mitjana dels pacients tractats amb la combinació de Ramucirumab i Folfiri va ser de 13,3 mesos enfront dels 11,7 mesos per als pacients tractats amb placebo i Folfiri, de manera que es va reduir el risc de mort el 16% i el risc de progressió de la malaltia el 21%.

"El càncer colorectal metastàtic irresecable és bàsicament una malaltia incurable, i és particularment difícil de tractar quan la teràpia inicial deixa de funcionar", ha explicat Josep Tabernero. "Aquest assaig també va incloure pacients amb tumors de creixement ràpid, de manera que els resultats són rellevants per als pacients que normalment trobem a la consulta", afegeix l'oncòleg. Segons Tabernero, "els resultats de l'assaig són molt encoratjadors, ja que demostren clarament que la inhibició sostinguda de la via de l'angiogènesi de la primera a la segona línia del càncer colorectal metastàtic millora la supervivència en una població amb càncer colorectal metastàtic clínicament representativa, inclosos pacients amb mal pronòstic".

Cada any hi ha al món 694.000 morts per càncer de còlon, fet que suposa el 8,5% de totes les morts per càncer i la quarta causa més comuna de mort per aquesta malaltia.