Saber si Mart va tenir o té un ambient habitable és un dels objectius del robot Curiosity, que ha trobat ara indicis d'aigua salada líquida (salmorra) al planeta, almenys en els primers cinc centímetres del sòl del cràter Gale i durant la nit. Els resultats d'aquesta nova troballa es publiquen a la revista Nature Geoscience, en un article liderat per Javier Martín-Torres, del CSIC.

"Aquesta és la primera vegada que es constata una evidència que hi ha condicions a Mart perquè hi hagi aigua líquida", detalla l'investigador, que no obstant això precisa que aquestes condicions ambientals es donen a la nit i no durant el dia, perquè a Mart les diferències entre el dia i la nit són radicals: hi ha fins a 90 graus de diferència en les temperatures i una humitat relativa en l'ambient que pot variar entre el 100% de la nit i gairebé el 0% durant el dia. I les sals de la superfície de Mart deuen tenir la capacitat d'absorbir el vapor d'aigua de l'atmosfera durant la nit i especialment a l'hivern, aigua que segura ment es deu evapor un cop ja ha sortit el sol al planeta, afirma l'investigador espanyol.

Malgrat els indicis d'aigua líquida, les condicions ambientals del planeta impedeixen la vida, "almenys com la coneixem": les temperatures al cràter Gale són massa baixes. "No obstant això, la possibilitat que hi hagi aigua líquida a Mart té implicacions enormes per a l'habitabilitat de tot el planeta, per la seva futura exploració i per als processos geològics que estiguin relacionats amb l'aigua", aclareix aquest científic.