L'especial vincle que existeix entre l'home i el seu millor amic, el gos, rau en un procés hormonal que s'activa quan es miren i és similar al que es dóna entre una mare i el seu fill, segons un estudi que ha publica aquesta setmana la revista Science.

Un equip d'investigació liderat per Miho Nagasawa, de la japonesa Universitat Azabu, ha comprovat com la mirada entre el gos i el seu amo dispara en ambdós els nivells d'oxitocina en el cervell, una hormona relacionada amb els patrons sexuals i la conducta paternal i maternal. L'oxitocina actua també com a neurotransmissor en el cervell i es considera que té un paper important en el reconeixement i establiment de vincles socials, així com en la formació de relacions de confiança entre les persones.

Per realitzar aquesta investigació, els científics van col·locar en una habitació diversos gossos amb els seus amos i documentar cada interacció entre ells durant 30 minuts. Després, van mesurar els nivells d'oxitocina tant en l'orina dels gossos com en la dels seus amos i van descobrir que el contacte visual sostingut entre ells elevava els nivells de l'hormona en el cervell de tots dos.

En un segon experiment, els investigadors van ruixar oxitocina en els musells d'alguns gossos i els van col·locar en una habitació amb els seus amos i amb algunes persones desconegudes. Els animals van respondre incrementant el temps que miraven els seus amos i, al cap de mitja hora, els nivells d'oxitocina van créixer en els amos dels gossos tractats.

Com que els llops no tenen aquesta mateixa resposta hormonal, fins i tot quan han estat criats per humans, els investigadors suggereixen en el seu estudi que aquest mecanisme de connexió entre l'home i el gos es va forjar en el curs de la domesticació d'aquests animals.

"El mateix mecanisme de connexió, basat en l'augment de l'oxitocina quan es miren, que enforteix els llaços emocionals entre les mares i els seus fills, ajuda a regular també el vincle entre els gossos i els seus amos", conclou la investigació.