El departament de Salut de la Generalitat posa en marxa per als propers cinc anys el Pla de Catalunya contra el càncer, un programa que vol treballar per una millor prevenció, un millor diagnòstic i una millor assistència sanitària de la malaltia. Per això, un dels canvis que s'incorpora és estendre el cribratge del càncer de còlon i recte, que actualment es proposa només al 28% de la població diana, al 100% dels ciutadans d'entre 50 i 69 anys. El nou pla també inclou l'elaboració d'un nou protocol per al cribratge del càncer de coll d'úter amb la prova del papil·loma humà. La planificació fins al 2020 preveu alhora la creació d'unitats d'assistència per a adolescents i l'elaboració d'un registre de càncer pediàtric.

Actualment, Salut ofereix al 28% de la població catalana d'entre 50 i 69 anys fer-se una prova de detecció de sang oculta en femta com a cribratge per detectar el càncer de còlon i recte. Si el test és positiu, el pacient se sotmet a una colonoscòpia. En aquests moments, el 45% d'aquesta part de la població participa en el programa, però en tractar-se d'un dels càncers amb més incidència, si se sumen els càncers diagnosticats en homes i dones, el nou pla contra el càncer ampliarà aquesta prova al 100% de la població.

Així ho ha explicat el director del Pla Director d'Oncologia, Josep Maria Borràs, que ha assegurat que serà "molt rellevant" aquest canvi perquè permetrà detectar precoçment casos de càncer amb els avantatges que això suposa.

En matèria de cribratge, el nou pla també preveu modificar el protocol per al càncer de coll uterí, amb la prova del virus del papil·loma humà (VPH). Borràs ha concretat que aquest protocol està en estudi per la comunitat científica i el conseller de Salut, Boi Ruiz, s'està buscant el "criteri més efectiu" per poder potenciar aquesta detecció precoç.

El nou pla contra el càncer fixa l'horitzó del 2020 i busca millorar la prevenció del càncer amb la inculcació d'hàbits de vida saludables, amb la millora del diagnòstic amb la detecció precoç de la malaltia i la millora de l'assistència dels malalts, per exemple, amb plans de seguiment individualitzat per a cada pacient. En aquest sentit, també es crearan unitats assistencials específiques d'adolescents i adults joves i es continuarà potenciant un model d'assistència multidisciplinari que integri diferents àrees i l'atenció primària. A banda, el nou pla director preveu la creació d'un registre de càncer pediàtric, una eina que, segons el president del Consell Assessor del Pla director d'Oncologia, Josep Sánchez de Toledo, serà molt important per comparar les dades amb altres països i saber si les coses es fan bé. Es calcula que a Catalunya es diagnostiquen cada any entre 180 i 200 casos de càncer en nens d'entre 0 i 15 anys.

Un de cada dos homes tenen ara probabilitat de desenvolupar un càncer al llarg de la seva vida, mentre que, en dones, les xifres són una mica menors, 1 de cada 3. L'envelliment de la població és un dels motius.