La situació ha millorat en els últims anys, però els espanyols segueixen suspenent en coneixements científics. Així ho ha evidenciat novament la VII Enquesta de Percepció Social de la Ciència. Segons aquest informe oficial, un 27,5% dels espanyols creu que és el Sol el que gira al voltant de la Terra. A més, un 30,5% dels ciutadans està convençut que els humans i els dinosaures van caminar alhora sobre el planeta en temps remots.

Malgrat que aquests resultats podrien fer estendre el pessimisme, la veritat és que els coneixements científics dels espanyols han millorat notablement en els últims anys. En aquest sentit, el 2006 era gairebé el 40% dels ciutadans els que creia que el Sol girava al voltant de la Terra. Llavors, gairebé la meitat de la població pensava que dinosaures i humans havien arribat a conviure en alguna ocasió, tot i que les dues espècies no coincidir per més de 60 milions d'anys de diferència.

D'altra banda, la VII Enquesta de Percepció Social de la Ciència, presentada aquest dijous pel director general de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (Fecyt), José Ignacio Fernández Vera, i la secretària d'Estat d'R + D + I, Carmen Vela, destaca que vuit de cada deu espanyols (79,8%) valoren la ciència fins al punt de considerar que el Govern hauria d'invertir més en investigació, fins i tot en un context econòmic de retallades com l'actual. De fet, per als espanyols la ciència és la sisena prioritat de despesa, només per darrere de la sanitat, l'educació, les pensions, l'ajuda a la desocupació i l'habitatge.

L'estudi, basat en 6.355 entrevistes realitzades a totes les comunitats autònomes, revela que la ciència és un dels temes d'actualitat que més interessen als enquestats, per davant d'assumptes com l'economia, el medi ambient, els successos, o els ' temes de famosos' i només per darrere d'àrees com l'ocupació, la medicina, els esports o la política.

"Aquestes dades demostren que la ciència sí que interessa sobretot si tenim en compte que en els últims dos anys l'ocupació i la política han centrat el debat social", ha matisat Fernández Vera.

Analitzada en detall, però, l'enquesta mostra que l'interès per la ciència té importants biaixos d'edat i de gènere. Els joves d'entre 15 i 24 anys són els més interessats (el 24,6%), seguits dels de 25 a 44 anys (el 18%), però, a partir dels 45, l'interès espontani per aquests temes decreix ràpidament en la població espanyola.

Per sexes, la diferència és "molt preocupant", segons la secretària d'Estat, ja que és molt superior entre els homes que entre les dones (el 21% enfront del 9%), probablement per "la falta de visibilitat de les dones en aquest camp, en les càtedres o en el col·lectiu d'investigadors ". No obstant això, cal "estudiar atentament" el per què d'aquesta diferència de gènere si es vol solucionar-la, ha dit Vela.

L'enquesta necessita que únicament el 25% dels espanyols no sent curiositat per la ciència fonamentalment perquè no l'entén- i que el seu coneixement científic ha millorat "notablement" en els últims anys (el nombre de respostes correctes sobre assumptes de ciència ha crescut un 20% en 8 anys).

Per a la major part dels espanyols, la presència / divulgació dels temes científics és "insuficient" a la televisió (58%), ràdio (57%), premsa diària (60%), revistes setmanals (64%), premsa gratuïta ( 70%), i internet (23%).

Les fonts més utilitzades pels espanyols per informar d'aquests temes són wikipedia (32%), mitjans digitals (31%), xarxes socials (30%) -fonamentalment Facebook, Twitter, i Instagram-, vídeos (29%), blocs ( 25%) i mitjans digitals de ciència (22%).

Pel que fa a la imatge social, els científics segueixen sent el col·lectiu de professionals ben valorat, només per darrere dels metges i per davant de professors, enginyers, jutges, advocats, periodistes, esportistes, empresaris, religiosos i polítics.

Finalment, l'enquesta assenyala que el 65% dels enquestats donaria diners a la ciència, encara que -dins d'aquest percentatge-, el 35% puntualitza que "no té possibilitats de fer-ho".

A més, per primera vegada són majoria els ciutadans que pensen que haurien de tenir un paper més important en les decisions sobre ciència i tecnologia que els afecten (53%).