L'advocada espanyola María José Carrascosa va tastar ahir la llibertat, per primer cop en gairebé nou anys, disposada a complir un desig que va descriure així: "he de posar-me les sabates de la meva vida". "He portat les sabates d'una vida que no era meva", va dir Carrascosa en una entrevista amb Efe després de sortir de la presó, poc després que un tribunal de l'estat de Nova Jersey li atorgués la llibertat condicional.

El cas de Carrascosa és un dels més coneguts en la Justícia dels Estats Units que afecta un ciutadà espanyol. Està lligat a una batalla legal per la custòdia de la seva filla amb la seva exparella, Peter Innes, que s'ha desenvolupat en tribunals d'Espanya i d'EUA

Encara que un tribunal espanyol li va atorgar a ella la custòdia de la seva filla Victoria, un altre de nord-americà la hi va donar a ell, i el xoc jurídic va acabar amb Carrascosa a la presó, on ha estat des que va ser detinguda, el 21 de novembre de l'any 2006.

Aquest divendres a la nit va quedar en llibertat condicional, ordenada per la jutgessa Bonnie Mizdol, dels tribunals de família del comtat de Bergen, en Hackensack, una tranquil·la localitat de Nova Jersey a una mitja hora de la illa de Manhattan.

"Tinc un munt de coses per fer, molta feina. No només reprendre la meva vida, que ha estat en suspens durant gairebé nou anys, sense la meva filla, sense els meus pares, sense les meves amistats", va dir l'advocada valenciana.

La seva vida va quedar truncada quan, l'agost del 2006, un any després d'endur-se la seva filla a Espanya, Carrascosa va quedar detinguda als Estats Units en tornar a aquest país, enmig de la batalla legal per la custòdia de la nena.

Acusada de desacatament a l'autoritat i de segrest, va ser condemnada a 14 anys de presó el desembre del 2009, i en diverses ocasions ha intentat aconseguir la llibertat condicional, que només li va ser concedida aquest divendres per un tribunal de Hackensack.

"Està més alta que jo"

Carrascosa, amb roba diferent del xandall amb el qual havia sortit de la presó, va fer les declaracions a Efe en un estacionament d'un centre comercial poc després de tenir el primer contacte en llibertat amb la seva filla, de 15 anys.

"Està ja més alta que jo", va afegir, en recordar que quan va quedar presa als Estats Units la seva filla tenia 6 anys.

"La meva idea és tornar a Espanya, reunir-me amb la meva filla i els meus pares, i un cop allà, Déu proveirà", va declarar.

Va reconèixer, no obstant això, que encara hi ha tràmits legals que cal resoldre abans que les autoritats nord-americanes li permetin sortir del país.

L'ordre de llibertat condicional va ser difosa poc abans que s'acabés l'horari laboral dels tribunals, la tarda del divendres, per la qual cosa no se sabia si seria executada el mateix dia o hauria d'esperar fins dilluns.

No obstant això, va sortir poc després en llibertat, després d'haver suportat durant les hores anteriors "una acumulació de sensacions" i amb temença que la gent, pel xandall que duia, l'identifiqués com a reclusa acabada d'alliberar. "Tenia por de com podria reaccionar la gent quan em veiés. Ha estat emocionant", va dir Carrascosa, vestida ja amb jaqueta i pantalons, però encara amb el fred enganxat al cos.