Infeccions que en les últimes dècades s'han tornat guaribles gràcies als antibiòtics podrien començar a matar novament per l'augment dels bacteris resistents a aquests fàrmacs, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Una avaluació mundial, per a la qual 133 països han aportat dades, revela que aquesta problemàtica ja s'ha convertit en una de les amenaces més grans per a la salut global, i que ignorar-la seria "catastròfic".

L'OMS confirma així que, sense mesures que ho evitin, el món es dirigeix a "una era postantibiòtics", en què "malalties comunes i ferides menors tractables per dècades poden començar novament a matar", va dir en una roda de premsa l'expert de l'OMS Charles Penn.

Les patologies comunes a les quals es referia van des de la pneumònia fins a la sida, passant per la tuberculosi. Cada any, per exemple, es registren centenars de milers de nous casos de tuberculosi multiresistent que és impossible de tractar. Així mateix, hi ha el perill que es perdin els beneficis dels avenços mèdics aconseguits mitjançant la quimioteràpia i les cirurgies majors, va afegir Penn.

L'ús durant molt de temps dels antibiòtics i altres antimicrobians genera naturalment un procés de resistència, però aquest s'accelera quan s'utilitzen de forma excessiva, inapropiada o quan són de mala qualitat.

Un dels principals problemes trobats és que la venda d'antibiòtics i altres medicines antimicrobianes sense prescripció mèdica és habitual és molts països, fet que se suma a la disponibilitat de medicaments per Internet.

Això últim provoca que les persones puguin tenir accés a medicaments que no podrien comprar en una farmàcia sense recepta mèdica, fins i tot en països on hi ha una bona regulació al respecte.

"La venda d'antibiòtics sense prescripció és molt comuna a tot el món, el que fa que el potencial de mala utilització sigui molt alt", va explicar l'especialista de l'OMS.

També "hi ha persones que pensen que els antibiòtics funcionen per a infeccions virals, i els usen quan no cal", indica Penn.