L'estimulació elèctrica cerebral amb elèctrodes aplicada sense dolor serà una pràctica habitual en deu anys per millorar el rendiment intel·lectual, mentre que la implantació de xips al cervell permetrà escriure amb la ment a grans discapacitats i curar algunes malalties neurològiques.

Aquests són alguns dels avenços en els quals estan treballant els neurocientífics, que ahir van exposar aquestes novetats en la presentació de la jornada sobre estimulació cerebral B·Debate, organitzada per Biocat i l'Obra Social La Caixa, i que se celebra al Caixafòrum de Barcelona fins avui.

Segons els experts, l'estimulació cerebral sense dolor a través d'elèctrodes podrà millorar el rendiment mental de les persones sanes, com ho fan el cafè i altres begudes energètiques, i fins i tot podran estimular-se amb patrons personalitzats.

Segons la neurocientífica Mavi Sánchez Vives, entre els avenços pròxims per a pacients amb paràlisi figuren "poder escriure missatges de text i controlar altres dispositius domèstics amb l'implant d'un xip al cervell". A més, "podran registrar l'activitat cerebral, analitzar-la, escriure pensaments i navegar en línia". De fet, segons Sánchez, la neuroestimulació elèctrica de zones determinades del cervell ja ha demostrat beneficis per tractar els símptomes d'una depressió, bloquejar els atacs d'una epilèpsia, induir la recuperació d'un ictus o controlar les tremolors del Parkinson.

Pròtesis sensorials i visuals

També durant els pròxims deu anys compten que s'avançarà en les pròtesis sensorials i en les visuals, que generaran estímuls en l'escorça cerebral i podran proporcionar informació visual a invidents mitjançant una interfície cervell-ordinador.