L'avió Solar Impulse II ha aterrat avui a les illes Hawaii, en territori dels EUA, després d'un vol de cinc dies sobre el Pacífic, amb què bat el rècord mundial de distància per un avió propulsat per energia solar i es converteix a més en el tram més llarg d'aquest tipus tripulat en solitari.

L'avió solar va aterrar a l'aeroport de Kalaeloa, a Hawaii, a les 15:55 GMT (05:55 hora local), després de 120 hores de vol, un total de cinc dies i cinc nits des que es va enlairar la matinada de dilluns de Nagoya, al Japó.

Dins de la volta al món que va iniciar l'avió al març, la travessia del Pacífic es considerava l'etapa més difícil, a causa de la inestabilitat meteorològica i la gran distància de vol, que supera la suma dels sis trajectes anteriors, en els quals s'han alternat els pilots suïssos André Borschberg i Bertrand Piccard.

Borschberg, a qui va correspondre aquest tram, va aterrar a l'aeroport hawaià poc després de l'alba, cinc minuts abans del previst, amb la bateria solar de l'avió carregada al 27% i després de recórrer una distància de 8.253 km.

"Acabo d'aterrar a Hawaii amb el Solar Impulse! Per Bertrand Piccard i per mi, aquest és un somni que s'està fent realitat", va escriure Borschberg en el seu compte oficial de Twitter, en què fa al·lusió a l'altre pilot amb el qual s'alterna.

Borschberg va batre el rècord de vol més llarg en solitari en un avió propulsat per energia solar, fins ara a mans del nord-americà Steve Fossett, que el 2006 va volar 76 hores seguides al Virgin Atlantic Global Flyer.

L'avió, creat a Suïssa i alimentat amb més de 17.000 cèl·lules solars, vol marcar una fita històrica: recórrer 35.000 km sense cap gota de combustible.

Durant el vol, Borschberg comparteix impressions al seu compte oficial de Twitter, com ara quan va veure "la lluna plena i el sol al mateix temps", el cansament que va sentir el quart dia "després d'haver escalat quatre vegades l'altitud equivalent a la muntanya Everest" i com l'ajuda el ioga per mantenir la ment desperta.

Al proper tram, Piccard pilotarà l'avió cap a Phoenix, i després cap a una ciutat encara per determinar del centre del país, cosa que dependrà de les condicions meteorològiques.