La ciència "encara és incapaç" de garantir la "innecessària" immortalitat o la "indesitjable" eterna joventut, com tampoc no pot "prometre la felicitat", segons el catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular Carlos López Otín, a parer del qual la ciència és el "millor instrument" inventat per l'home per "mirar cap al futur" i continuar construint un "món millor per a tots".

Amb aquestes paraules va tancar el seu discurs després de ser investit doctor honoris causa per la Universitat Internacional Menéndez Pelayo. Va assenyalar que el guardó que li atorga la UIMP és per a ell i per als seus col·laboradors una "invitació a l'esperança" i a seguir explorant els camins, cada dia, a la recerca del coneixement perquè "potser arribem a experimentar, de tant en tant, la gran emoció de descobrir. No hi ha una altra més gran que aquesta"

En relació amb l'envelliment, López Otín va destacar que es tracta d'un "procés natural" que "ens iguala a tots". Però va afegir que "curiosament probablement no sigui tan inexorable com sempre hem pensat".

En aquest sentit va afegir que, en les pròximes setmanes, "veuran la llum" experiments que apunten que "és possible revertir la fletxa del temps i reprogramar l'envelliment més extrem com el que porten els nens que vénen al món amb mutacions precises que els converteixen en massa vells massa aviat".

López Otín va afirmar que la seva investidura com a doctor honoris causa de la UIMP és per a ell un dels majors esdeveniments de la seva vida acadèmica, que li alegra compartir amb el matemàtic Efin Zelmanov, amb qui afirma compartir també la fascinació pels números.