Nyang'oma Kogelo és un petit poble de dos mitjos carrers i una carretera que dispersa els habitatges pel bosc. En una d'aquestes cases va néixer el pare de Barack Obama, el nom bateja cada racó del poble i en alguns casos el corromp.

A Kogelo, com tothom el coneix, o al "poble d'Obama", com tothom li diu, s'arriba per una carretera paral·lela al llac Victòria des de la qual s'intueix Uganda. L'asfalt, com en la majoria de vies rurals kenyanes, està minat de forats i altres trampes, però a uns dos quilòmetres de la famosa vila adquireix una fermesa sorprenent i deixa espai per alguns senyals de trànsit, elements extraordinaris en aquest país.

La carretera ferma i el subministrament elèctric constitueixen, per consens dels seus habitants, el major regal que els ha brindat el cognom presidencial.

La majoria, és a dir, tots menys l'àvia, un germanastre i un cosí que romanen i manen al poble, manté les seves ocupacions ordinàries i dóna vida a la carnisseria, la perruqueria, la botiga, el sortidor de benzina i les tres parades de carrer que completen la seva oferta comercial.

Si no fos perquè allí va néixer el pare de l'actual president dels Estats Units -que dissabte que ve visita Nairobi-, poc caldria destacar, d'aquest lloc remot. Però el poderós nom ho va transformar tot.

La història comença amb Barack Hussein Obama, que va viure 24 anys en aquest poble abans de marxar a Hawaii per cursar estudis universitaris, deixant enrere una primera esposa i dos fills. El 1960 es va casar amb Ann Dunham, amb qui va tenir un fill que va anomenar com ell. El 1964 va abandonar a la família nord-americana per tornar a Kenya, on es va casar per tercera vegada, va tenir dos fills més i va morir als 46 anys en un accident de trànsit.

Potser els habitants de Kogelo mai no haurien sentit a parlar de Barack Obama Junior si no hagués sigut per l'anhel que va tenir de reconciliar-se amb el passat i el viatge espiritual que va emprendre per aconseguir-ho.

Va arribar per primera vegada el 1988 i, entre d'altres, va trobar la seva àvia Sarah, el seu germanastre Malik i un dels seus cosins, Nicholas. També va visitar les tombes del seu progenitor i del seu avi, culminant una experiència que va plasmar en els capítols finals del seu llibre Somnis del meu pare.

Va tornar el 2006, ja convertit en senador per l'estat d'Illinois, i el poble sencer el va venerar.

Ara, un col·legi de primària, un centre de secundària, una fundació, un carrer, un restaurant, una casa d'hostes, un hotel, dos nens i dues tombes comparteixen el seu nom i cognom. El més cridaner de tots és l'hotel, l'única construcció de més d'una planta que hi ha al poble. A l' entrada hi ha una escultura inacabada en què Barack Obama, perfectament definit, saluda una altra figura. També hi ha un edifici blanc que serveix de centre de conferències amb unes enormes lletres vermelles a la seva façana: "White House".

L'hotel pertany a Nicholas Rajula, que es presenta com un "cosí llunyà" del president.

Segons explica després d'assegurar-se que el periodista ha pagat habitació i menjar en el seu negoci, ha estat rebut per Obama a Washington tres vegades, dues quan era senador i una altra després de la seva investidura com a president. En una d'elles li va confessar que es penedia de ser polític i li va brindar un consell: "Si tens negocis, continua amb ells i no et fiquis mai en política", recorda.

El que no sembla un bon negoci, sinó més aviat decrèpit, és el Barack Obama Recreation Center, un restaurant regentat pel germanastre Malik, que es nega a conversar. Almenys ja no demana 1.500 dòlars per una entrevista, com havia fet de vegades.

Però l'espai més emblemàtic és l'habitatge de Mama Sarah Obama, la casa més gran del poble, un lloc de culte al qual van desenes de persones a la setmana per presentar els seus respectes a la tercera esposa de l'avi del president i visitar la tomba del seu pare.

Accedir a aquesta celebritat local, una dona de 93 anys que només accepta la trobada i les fotos mitjançant propina, requereix un contacte previ amb les altes esferes de Kogelo, que converteixen una trucada local en una exhibició d'influència política.

Per a aquests tres Obama, l'estel·lar carrera política de Barack suposa un lucratiu mitjà de vida. Per a la resta, no és més que una il·lusió de prosperitat que s'apaga a mesura que s'apropa el final de la seva legislatura.