Un "abrupte escalfament global, semblant al que es registra en l'actualitat", va ser una de les principals raons per a l'extinció massiva dels mamuts, indica un estudi publicat avui per una universitat australiana.

Els investigadors, que van utilitzar tècniques avançades per a l'anàlisi d'ADN i registres geològics, van coincidir que una sèrie d'esdeveniments ràpids i curts van sumir la Terra en un escalfament que va propiciar la desaparició d'aquests mamífers enormes.

"Aquest escalfament abrupte va tenir un impacte profund en el clima que va causar canvis marcats en la precipitació global i els patrons de vegetació", apunta Alan Cooper, professor de la Universitat d'Adelaida i cap de la investigació, en un comunicat. Els experts refuten així la mort per períodes màxims de fred i fins i tot per la presència dels humans, encara que aquests també van jugar un paper important.

"El sorgiment dels éssers humans va aplicar el cop de gràcia a una població que ja es trobava sota pressió", assenyala l'expert.

Els investigadors també alerten de l'acció de l'home en l'actual escalfament del medi ambient i les seves futures repercussions respecte a una possible extinció moderna. Els mamuts van habitar predominantment a Amèrica del Nord des de la seva aparició en el Miocè tardà fins a la seva extinció al final del Plistocè, fa 11.000 anys.