Les pel·lícules d'Alfred Hitchcock i altres mags del suspens mantenen l'espectador sense treure la mirada de la pantalla. Ara, un grup d'investigadors ha demostrat que això és realment així, ja que en els moments de més tensió el cervell estreny el camp de visió per centrar-se només en la història.

Un grup d'investigadors de l'Institut de Tecnologia de Geòrgia (EUA) va recórrer per a això a deu clàssics del cinema de suspens com Perseguit per la mort i L'home que sabia massa, de Hitchcock; Alien, de Ridley Scott; i Misery, basada en una novel·la de Stephen King. L'estudi que ha publicat la revista Neuroscience explica que els experts van mesurar l'activitat cerebral de les persones mentre miraven imatges d'aquestes pel·lícules. I el resultat va ser que en els moments en què el suspens és màxim, el cervell estreny el camp de visió i centra la seva atenció en la història que explica la pantalla, mentre que quan baixa la tensió els espectadors dediquen més atenció a allò que els envolta.

"Molta gent té la idea que ens perdem dins la història quan veiem una bona pel·lícula i que la sala que ens envolta desapareix", ha assenyalat el cap de l'estudi, Matt Bezdek. "Ara tenim evidències del cervell que donen suport a la idea que la gent se sent transportada, en sentit metafòric, a la narració", ha afegit.

Es va fer un escàner als participants en l'estudi mentre veien escenes de deu pel·lícules de suspens que es projectaven al centre d'una pantalla amb les vores envoltades per un disseny en forma d'escaquer que parpellejava.

En el cas de la famosa escena de Perseguit per la mort, el cervell estrenyia el seu focus visual sobre l'avió que persegueix Cary Grant, però quan l'actor aconseguia amagar-se al camp de blat de moro i, per tant, el suspens disminuïa, l'activitat neuronal revertia i l'atenció s'ampliava. Com més gran és el suspens, més desplaça el nostre cervell la seva activitat per incrementar el processament d'informació essencial i més ignora el contingut visual que no li interessa, indica l'estudi. "És una forma neuronal de túnel de visió", va explicar el professor Eric Schumacher.