Un caçador nord-americà va pagar 55.000 $ (uns 50.000 euros) per matar a Cecil, el lleó més famós de Zimbabue. La mort ha suscitat una gran polèmica entre els conservacionistes locals perquè consideren que la cacera es va organitzar de forma il·legal.

La nacionalitat del caçador responsable de la mort de Cecil va ser confirmada per un important grup conservacionista del país, després que l'Associació de Caçadors i Guies Professionals de Zimbabwe (ZPHGA, en anglès) hagués atribuït la caça a un espanyol, extrem que va ser desmentit a EFE per fonts diplomàtiques.

La Força Especial per a la Conservació de Zimbabwe (ZCTF, en les seves sigles angleses) va identificar al furtiu com Walter James Palmer, de Minnesota.

Segons aquest grup conservacionista, Palmer va participar el passat 6 de juliol en una cacera nocturna al Parc Nacional de Hwange, a l'oest de Zimbabwe.

Cecil, de 13 anys d'edat, va ser atret amb una presa amarrada a un vehicle com a esquer per portar-lo fora del parc, de manera que tècnicament ja no seria il·legal caçar-lo.

"Palmer va disparar a Cecil amb un arc i una fletxa, però aquest tret no el va matar. El van rastrejar fins que el van tornar a trobar, 40 hores més tard, i li van tornar a disparar amb una arma", va explicar el president de la ZCTF, Johnny Rodrigues, a mitjans locals.

L'assassinat ha provocat indignació a tot el món i ha revifat les ganes de prohibir la caça del lleó a Zimbabwe.

El ministre de Turisme, Walter Mzembi, va descriure l'assassinat com un "crim atroç".

El caçador professional Theo Bronkhorst, que va dirigir la cacera, i l'agricultor Honest Ndlovu, propietari de les terres on es va donar abast a Cecil, compareixeran demà en els tribunals de la turística ciutat de Victoria Falls en relació amb la mort de Cecil.

Parcs estatals de Zimbabwe va dir que Ndlovu no tenia permís per vendre una cacera de lleons.

Els cadells de Cecil s'enfrontaran ara a una mort gairebé segura, ja que el mascle que vulgui prendre-li el relleu al capdavant del ramat matarà als seus petits per animar les femelles a aparellar-se amb ell, va explicar el conservacionista Rodrigues.