Científics del Centre de Regulació Genòmica (CRG) de Barcelona han descrit com una única molècula és capaç de transformar un tipus de cèl·lula immunitària en un altre i han descobert el mecanisme pel qual una cèl·lula de leucèmia o limfoma es podria reprogramar i convertir en un inofensiu macròfag. El descobriment, que publica la revista Stem Cell Reports, aporta noves pistes perquè en el futur puguin desenvolupar-se noves teràpies.

L'autor de l'estudi, l'investigador del CRG Thomas Graf, ha explicat que la investigació ha demostrat que l'únic que es necessita per reprogramar una cèl·lula B productora d'anticossos i convertir-la en un macròfag és una única molècula. El treball demostra que aquesta transformació és possible perquè la molècula anomenada C/EBPa genera un "curtcircuit" en les cèl·lules, de manera que poden reexpressar els gens que inicialment estaven reservats per actuar durant el desenvolupament embrionari.

Els últims 28 anys, els investigadors han demostrat que certs tipus de cèl·lules especialitzades poden convertir-se en altres tipus cel·lulars de manera dirigida, però la ciència que explica com passa aquest canvi ha començat a caminar recentment. Aquestes transdiferenciacions, com s'anomenen, inclouen convertir cèl·lules de la pell en múscul o múscul en greix marró tan sols afegint un o dos "factors de transcripció", molècules que s'uneixen a l'ADN de la cèl·lula i provoquen l'expressió d'altres gens.

Graf està centrat ara a investigar si la transdiferenciació de cèl·lules B a macròfags mitjançant inducció amb C/EBPa pot convertir cèl·lules B humanes de limfoma o leucèmia en macròfags funcionals no cancerosos. L'investigador creu que el mecanisme podria arribar a ser rellevant a escala terapèutica "si poguéssim trobar un fàrmac capaç de reemplaçar el factor de transcripció, per no parlar del fet que la comprensió dels mecanismes del procés ajudaria laboratoris i científics de tot el món que treballen per generar cèl·lules a la carta amb vista a la medicina regenerativa".