Els resultats d'una vacuna experimental contra el virus de l'Ebola mostren "un alt grau d'efectivitat" després d'haver-la provada en més de 4.000 persones en contacte amb la malaltia a Guinea Conakry, un dels països més afectats per l'epidèmia.

La nova vacuna, anomenada VSV-ZEBOV, és "eficaç al cent per cent" deu dies després d'haver estat administrada a una persona sense la infecció, segons els resultats publicats per la revista britànica The Lancet.

Les proves n'han revelat l'eficàcia en humans en menys de 12 mesos, "un temps rècord", segons l'equip científic que l'ha desenvolupat, integrat per experts de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Metges Sense Fronteres (MSF) i de Noruega, Canadà, Guinea, EUA i el Regne Unit.

La vacuna estimula una resposta immune contra el virus i fomenta la producció d'anticossos per lluitar contra la malaltia. "Treballa de la mateixa manera que altres vacunes basades en virus atenuats contra altres infeccions virals", va explicar el doctor Mark Feinberg, del laboratori Sanofi Pasteur MSD.

Aquesta companyia farmacèutica vol produir prou dosis per controlar possibles brots futurs d'ebola.

No obstant això, la VSV-ZEBOV no serà administrada com qualsevol altra vacuna comuna, sinó que es farà servir en "comunitats en risc que ho requereixin", ha precisat Feinberg.

MSF demana celeritat

Metges Sense Fronteres (MSF) ha instat avui a accelerar el protocol perquè la vacuna s'administri com més aviat millor i es pugui així frenar l'epidèmia a l'Àfrica.

Luis Encinas, responsable d'Operacions per a l'Àfrica Occidental i Sahel de MSF Espanya ha explicat que aquest tipus de vacuna s'utilitza una vegada concloses les quatre fases de l'assaig clínic i després de seguir un protocol per registrar-la, a més de tenir el vistiplau de les autoritats sanitàries. "Aquí, per la situació extraordinària en aquests països, demanem accelerar i respondre èticament per trencar aquesta cadena com més aviat millor", ha assegurat.

L'inconvenient de la vacuna és que ha de conservar-se en llocs frescos en països tropicals amb talls elèctrics freqüents, de manera que la investigació futura passarà per desenvolupar una formulació termoestable.