L'eccehomo de Borja (Saragossa), una obra que va aconseguir fama mundial arran d'una polèmica restauració que li va practicar una octogenària del poble, Cecilia Giménez, ja té llesta la seva òpera als Estats Units.

Escrita en to d'humor, aquesta òpera, titulada Behold the man (Heus aquí l'home), s'estrenarà la primavera del 2016 a Boulder (Colorado), probablement el juny, i el 2017 a la localitat saragossana de Borja, segons va revelar a Efe Andrew Flack, autor del llibret de l'obra.

La composició d'aquesta òpera còmica ja ha conclòs i fa uns dies, el 18 de juliol, es va efectuar en públic una lectura dramatitzada del segon acte en una capella de Boulder.

Inspirada en el fenomen de masses en què s'ha convertit l'eccehomo del santuari de la Misericòrdia de Borja, l'obra està basada en Cecilia Giménez, una dona la fama de la qual ha traspassat les fronteres espanyoles després de la restauració que va fer a un fresc l'agost del 2012. L'acció, de primer, va ser considerada una destrossa en tota regla, però al cap de poc temps es va convertir en el principal reclam turístic del poble.

De tot això es va assabentar, a Denver (Colorado), Andrew Flack, que va llegir la notícia: Crazy old woman ruins priceless masterpiece! (Una dona gran desequilibrada arruïna una obra d'art). "Els veïns estaven furiosos", recorda.

A Flack, Cecilia no li va semblar cap desequilibrada, sinó que li va causar molt bona impressió, afirma. L'endemà d'assabentar-se de la notícia va trucar al compositor Paul Fowler, que feia anys que li demanava que escrivís una òpera còmica i li va dir: "aquí hi ha la idea: una dona arruïna un fresc d'escàs valor i salva una ciutat".

A partir d'aquí va seguir interessant-se per tot aquest embolic i fins i tot, el setembre del 2013, va anar a Borja a conèixer Cecilia. L'any següent va acabar el llibret del primer acte de l'obra i aquest mes de juliol, el segon.

En total, són nou persones, les que canten en aquesta òpera, dirigida per Amanda Berg Wilson, entre ells la cantant Marj Fowler, en el paper de Cecilia, i el seu marit, Dean Fowler, en el paper de l'alcalde de Borja.

El concepte que Andrew Flack té de l'octogenària és immillorable i per això se sent compromès a interpretar l'obra a Borja. "És una heroïna", defensa.

La primera escena d'aquesta òpera es desenvolupa en una església, on apareix Cecilia Giménez, una dona catòlica i molt creient, que revela a Beatriz, la seva germana, que se li ha aparegut en un somni Déu i li ha demanat que restauri l'eccehomo de l'església. La seva germana, per la seva banda, es mostra preocupada i escèptica davant de tal suposada comesa. L'escenari de l'església està decorat amb un cavallet, en el qual reposa una obra similar a l'eccehomo de Borja.

A la segona escena de l'òpera, apareix l'alcalde de Borja i altres veïns del poble que parlen de la crisi econòmica que afecta el país i també Borja i comencen analitzar estratègies per atreure turistes al poble, entre les quals hi ha la restauració d'aquest fresc. A partir d'aquí, es barregen actors i situacions fins a concloure amb l'eccehomo com a fenomen de masses.

El fresc de l'església restaurat a Borja per Cecilia és de l'any 1930, d'Elías Martínez, una obra que havia passat els seus primers vuitanta anys d'existència sense pena ni glòria, però que s'ha convertit en una obra famosa. La restauració, d'entrada, va ser objecte de tota mena d'acudits, bromes i fotomuntatges, però ràpidament es va convertir en un fenomen viral per Internet i l'obra s'ha convertit en font d'inspiració de tota mena de creacions, vídeos musicals, cançons, documentals i fins i tot va aparèixer en pel·lícules com Torrente 5.

Des de Borja, Cecilia, de 85 anys, és coneixedora de l'existència d'aquesta òpera, afirma a Efe. "L'he rebut com tantes coses que m'envien de tot el món. D'Alemanya, de tot arreu", afirma aquesta dona, que recorda que "al principi" ho va passar "molt malament", però que s'hi ha anat "acostumant" .

"Ara dono gràcies a totes les persones que arriben a Borja i quan em veuen, em diuen: 'ai, Cecilia, es pot fer una foto amb mi?'", explica.

A hores d'ara, però, Cecilia Giménez no està per a fotos, està passant "una temporada molt dolenta" per motius de salut. "Així que no valc per a res", afirma aquesta entranyable dona, que està orgullosa de la seva obra i del bé que ha fet al seu poble, al qual no deixen d'arribar turistes de tot el món.